Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Έκθεση με τίτλο «Η ευζωνική στολή, η ιστορική της διαδρομή μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά»

Έκθεση με τίτλο «Η ευζωνική στολή, η ιστορική της διαδρομή μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πανόραμα της εθνικής ενδυμασίας, της φουστανέλας, παρουσιάζεται σε μιά εικαστική έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 21 Μαρτίου σε αίθουσα της Προεδρικής Φρουράς στην Αθήνα. Η έκθεση με τίτλο “Η ευζωνική στολή, η ιστορική της διαδρομή μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά” είναι συνδιοργάνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι 40 έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής ζωής της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά και ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Αλεξάνδρου και της Λένας Χαΐτογλου, οι οποίοι και τις παραχώρησαν ευγενώς για την έκθεση και τον κατάλογο – λεύκωμα που τη συνοδεύει.

Οι επισκέπτες της έκθεσης και οι αναγνώστες της έκδοσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γοητευτική ιστορική διαδρομή της ένδοξης αυτής φορεσιάς από το 1821 ως τις μέρες μας. Μέσα από τα σχέδια του Γιάννη Μυλωνά φαίνεται και η ανέλιξη της φουστανέλας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε (αλλαγές του πολιτεύματος, αλλά και των αισθητικών κριτηρίων, εκσυγχρονισμός των ελληνικών όπλων, αλλά και των νέων ενδυματολογικών αναγκών του στρατεύματος κλπ.). Παράλληλα παρουσιάζονται και οι ομάδες των ατόμων που χρησιμοποιούσαν την φουστανέλα ή τον ντουλαμά, που δεν ανήκαν στα καθαυτό στρατιωτικά ευζωνικά σώματα, όπως οι άνδρες της Σαμιακής Χωροφυλακής, οι Μακεδονομάχοι, οι καβάσηδες των ελληνικών Προξενείων, των διοικητικών αρχών του Αγίου Όρους κ.ά.

Η οργάνωση της έκθεσης και η έκδοση του Καταλόγου έγιναν από τους συνεργάτες του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Στον ομώνυμο Κατάλογο – Λεύκωμα, έκδοση του ΙΜΜΑ, παρουσιάζονται οι έγχρωμες εικόνες των φουστανελλοφόρων, αλλά και διαχρονικές καρτ ποστάλ με ευζώνους, με ενημερωτικά ιστορικά και ενδυματολογικά σημειώματα για την ευζωνική στολή, που έχει εδραιωθεί ως σήμα κατατεθέν της εθνικής μας παράδοσης και συμβολίζει το έθνος, τους αγώνες και τη λεβεντιά. Η έκδοση αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την κατανόηση του εικονογραφικού υλικού, αλλά και για μια γεμάτη φως, χρώμα και υπερηφάνεια ιστορική περιδιάβαση στη νεότερη ιστορία μας. Εκτενή προλογικά κείμενα της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντριας του επιστημονικού κέντρου του ΙΜΜΑ, Σταυρούλας Μαυρογένη, και του ζωγράφου – ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά δίνουν την ιστορική εξέλιξη της φουστανέλας, μέσα από τα στρατιωτικά τμήματα που τη δόξασαν, και τις συνθήκες που η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως η εθνική φορεσιά των Ελλήνων.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς (οδός Ηρώδου Ατικού 2) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μετά την ολοκλήρωσή της στην Αθήνα, η έκθεση θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Πληροφορίες: 2310 229778 , 6944505120 (Βασίλειος Νικόλτσιος)

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου