Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Εκθέσεις και εκδηλώσεις στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από 2/4-15/4

Ανακοίνωση Μουσείου

Με ειδικό ωράριο αλλά με τις δράσεις του σε πλήρη εξέλιξη θα λειτουργήσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και έως τις 15 Απριλίου 2018. Ένα πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι, η έκθεση θεάτρου σκιών “Το Ηρωικό Δράμα στο Θέατρο Σκιών” και, φυσικά, η σπουδαία μόνιμη έκθεση κειμηλίων, τεκμηρίων από τη Μακεδονία του 19ου – 20ου αιώνα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 7-12 ετών διοργανώνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο τον λόγο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη “Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”. Το εργαστήρι λειτουργεί στους χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από 2 έως 4 Απριλίου (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη) κατά τις ώρες 10.00-14.00.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους μεγάλους ζωγράφους και συγγραφείς, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την άνοιξη. Στόχος του εργαστηρίου είναι με βιωματικό τρόπο να εξοικειωθούν τα παιδιά με ποικίλα εικαστικά έργα, να πειραματιστούν με διάφορες ύλες και τεχνικές και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, με την καθοδήγηση φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και φοιτητών του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ. Την ευθύνη των εικαστικών εργαστηρίων έχει η Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σταυρούλα Μαυρογένη.

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ: Στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ: Τη σχολική χρονιά 2017-2018, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενεί, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, την έκθεση με τίτλο “Το Ηρωικό Δράμα στο Θέατρο Σκιών”. Ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και μέσα από τα έξυπνα αστεία του σκορπίζει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλοι οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες, από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχώρησαν πρωτότυπο υλικό στο Μουσείο μας σπουδαίοι Καραγκιοζοπαίχτες όπως οι: Θέμης Δούκας, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Οδυσσέας Κανλής, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Αναστάσιος Κουζής, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, Χρήστος Στανίσης, Νίκος Τζιβελέκης, Μιχάλης Χατζάκης, Γιάννης Χατζής, καθώς και άλλα ιδρύματα και ιδιώτες όπως: Πολιτιστικός Σύλλογος “Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα”, Σπαθάρειο Μουσείο, Θανάσης Κουτσογιάννης, Τάκης Μαζαράκης, Σοφία Μιχοπούλου και Δημήτρης Φανάρας.

Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα έχει ως εξής:

Μ. Δευτέρα 9:00-14:00
Μ. Τρίτη 9:00-14:00
Μ. Τετάρτη 9:00-20:00
Μ. Πέμπτη 9:00-14:00
Μ. Παρασκευή κλειστά
Μ. Σάββατο 10:00-14:00
Δευτέρα του Πάσχα κλειστά

 

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου