Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση

Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπεύθυνης αυτού κας Ξανθίππης Βασιλειάδου, οργάνωσε για το σχ. έτος 2017-2018, Δίκτυο Σχολείων με θέμα «Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που φιλοξενεί την έκθεση «Το ηρωικό δράμα στο Θέατρο Σκιών», η οποία ήταν συνεργασία του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών που εδρεύει στη Γρανάδα της Ισπανίας και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Σημαντικό στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, το Θέατρο Σκιών αποτελεί μια τέχνη προφορική που εξελίσσεται στο πέρασμα των χρόνων μέσα από την ευρηματικότητα και το ταλέντο των καραγκιοζοπαιχτών, αφομοιώνοντας τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο, με βάση το πρόγραμμα “Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών” του ΜΜΑ, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον Καραγκιόζη διαθεματικά σε σύνδεση με: α) την εικαστική δημιουργία, β) τη δημιουργική γραφή, γ) το θέατρο (ανέβασμα παράστασης), δ) τη μουσική (επένδυση της παράστασής τους), ε) τις νέες τεχνολογίες (eShadow, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο εφαρμογής ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών και παράλληλα πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους).

Τα συμμετέχοντα σχολεία θα παρουσιάσουν από κοινού τα αποτελέσματα και τις παραγόμενες δράσεις, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΜΜΑ, στις 16 Μαΐου 2018, ώρα 18:30:

1) Γυμνάσιο Ρεντίνας, “Ποιος είναι ο Καραγκιόζης;”
2) 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, “Ο Καραγκιόζης στην εποχή των μνημονίων”
3) 1ο Γυμνάσιο Συκεών, “Ο Καραγκιόζης και τα μυστήρια”
4) Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λ.Τ. “Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα” (Θέατρο Σκιών)


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου