Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Εκδοτικό γεγονός το φετινό Ημερολόγιο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα – Ο “Ελληνισμός της Ανατολής” το θέμα του με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

Ελληνισμός της Ανατολής

Παρουσιάστηκε χθες η φετινή πολυτελής έκδοση του Ημερολογίου για το έτος 2020 του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Ανατολής”.

Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στις ελληνικές κοινότητες που αναπτύχθηκαν στα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την προβολή της ιστορίας και των πολιτιστικών επιδόσεων του λαού μας τόσο στο στενό ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο. Τον κύριο όγκο της συγγραφής επωμίστηκε ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σε ειδικό επίμετρο ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Γιάννης Μουρέλος σκιαγραφεί τα γεγονότα της ελληνικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία και τις κοσμογονικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν, ενώ συμμετέχει με κείμενο η Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αναστασία Μητσοπούλου. 
Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι κ.κ. Ιωάννης Χασιώτης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων ΑΠΘ και η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ που είχε επιπλέον και την ευθύνη της έρευνας του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης η Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Τσατσάια τόνισε ότι στη φετινή έκδοση σκιαγραφούνται πόλεις που μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν σπουδαία εμπορικά κέντρα, όπως η Σαμψούντα και το Αϊβαλί, πόλεις όπου η ελληνική εκπαίδευση άνθισε, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και οι Κυδωνιές, πόλεις άλλες γνωστές και άλλες όχι τόσο, όπως το Λιβίσι, που όμως οι πληθυσμοί τους μαρτυρούν την ύπαρξη του ελληνισμού και την παραγωγή πλούτου και πολιτισμού. Στόχος όλων των συντελεστών της έκδοσης, κατά την κ. Τσατσάια, ήταν να δοθεί στους αναγνώστες μια συνοπτική, αλλά έγκυρη εικόνα της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων που για αιώνες έζησαν και δημιούργησαν στην «ελληνική Ανατολή», κατά κανόνα κάτω από αντίξοες και συχνά άνισες συνθήκες, λίγο πριν την Καταστροφή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων του Ελληνισμού, που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μακραίωνης ιστορικής κληρονομιάς του.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του Ημερολογίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για Ημερολόγιο-έργο τέχνης και για ένα εκδοτικό γεγονός, το οποίο αναδεικνύει την ιστορία της Ελλάδας σε διάφορες περιοχές. Στον κ. Καράογλου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, δώρισε την καινούργια καρφίτσα πέτου του Μουσείου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στην άοκνη στήριξη του Υπουργού στο έργο και στις δράσεις του Μουσείου.

Την ανάληψη της συνολικής δαπάνης της έκδοσης είχε και φέτος η Βιομηχανία Τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, ενώ ο κ. Κώστας Χαΐτογλου, απηύθηνε χαιρετισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην εικονογράφηση του Ημερολογίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της οικογένειας Χαΐτογλου, η οποία διέθεσε φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο και τις συλλογές της και την άδεια να χρησιμοποιηθεί στο εξώφυλλο της έκδοσης η φωτογραφία της Βικτώριας Χαΐτογλου, το γένος Πιτλόγλου, σύζυγο του Κωνσταντίνου Χαΐτογλου και μητέρα του Νικολάου Χαΐτογλου. 

Ο κ. Ιωάννης Χασιώτης είπε από την πλευρά του ότι τα Ημερολόγια του Μουσείου διακρίνονται κάθε χρόνο για την πρωτοτυπία τους. “Η ευρύτητα των εκδόσεων και των εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στηρίζει τον Μακεδονικό Ελληνισμό” σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι και η φετινή έκδοση αποτελεί ένα βασικό βιβλίο για τη γνώση της ελληνικής ιστορίας. Η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη υπογράμμισε πως ένα μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας έχει επηρεαστεί από την πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ επισήμανε πως όλα τα Ημερολόγια του Μουσείου είναι πολύ σημαντικά επιστημονικά βιβλία με εξαιρετική βιβλιογραφία και πρωτότυπη έρευνα. Ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι κάθε μήνας του Ημερολογίου είναι αφιερωμένος και σε μία πόλη της ελάσσονος Ασίας με μία διαδρομή που διατρέχει σημαντικά αστικά κέντρα και περιοχές για τον Ελληνισμό της Ανατολής, ενώ όλα τα κείμενα υποστηρίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τα αποτελέσματα της παραγωγής αυτής πολιτισμού και παιδείας που αποτυπώνονται στις σελίδες της έκδοσης του φετινού Ημερολογίου και εικονογραφούν τις σελίδες του, δόθηκαν απλόχερα από ιδιώτες, μεγάλα ερευνητικά κέντρα και φορείς, όπως η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ), η Εστία Νέας Σμύρνης, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ), η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «Λυκία» και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Τον γραφιστικό σχεδιασμό της έκδοσης είχε η κ. Μαριέττα Πανίδου, τις μεταφράσεις από τα ελληνικά στα αγγλικά της έκδοσης ανέλαβε η κ. Φανή Καραμανώλη και τη διοικητική υποστήριξη της έκδοσης είχε η κ. Καλυψώ Τρυφωνάκη. 

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) στην τιμή των 20€.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου