Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΙΜΜΑ στην οθόνη σας!

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, υλοποιεί δύο ανανεωμένα εξ ’αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται και με τους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Τα προγράμματα βασίζονται στην κριτική παρατήρηση, τις διαδραστικές εφαρμογές και τη δημιουργική αξιοποίηση του μουσειακού υλικού.
«Αναζητώντας την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα»

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων (Ελλάδα και εξωτερικό)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα επαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας αλλά και το αποτύπωμα της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη, την κοινωνία, και την εκπαίδευση της εποχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία:

  • να ξεναγηθούν διαδικτυακά στις αντίστοιχες αίθουσες του Μουσείου με τα κειμήλια, τα όπλα, τα έγγραφα, και τις παραδοσιακές φορεσιές της μακεδονικής κοινωνίας
  • να περιηγηθούν στην έκθεση «Εικαστική και Λόγια αποτύπωση του ‘21», με  εικαστικά έργα από την προσωπική συλλογή των Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα και τα πρωτότυπα έγγραφα από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (χειρόγραφες επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Ιωάννη Καποδίστρια, κ.ά.)
  • να συμμετάσχουν διαδραστικά στην συζήτηση και τα παιχνίδια μέσα από την προβολή διαφανειών με θεματικές από την Ελληνική Επανάσταση

Για την προετοιμασία της διαδικτυακής επίσκεψης και την αξιοποίησή της στη σχολική τάξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στα σχολεία πλούσιο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό με φύλλα εργασίας και δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διάρκεια προγράμματος: 60’ λεπτά

Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ/ανά μαθητή-τρια

«Ο Μακεδονικός Αγώνας στον βάλτο των Γιαννιτσών»

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου – Α΄, Β΄ & Γ’ Δημοτικού (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Μια μαγική μουσειοβαλίτσα μεταμορφώνει τη σχολική αίθουσα σε μυστηριώδη βάλτο. Κούκλες, παιχνίδια, βίντεο, puzzle, κατασκευές, φυσικό υλικό, κάρτες, και μύρια άλλα, που ξεπηδούν από τη βαλίτσα, μεταφέρουν τους μικρούς μας φίλους στο παρελθόν, ώστε να εξοικειωθούν βιωματικά με την ιστορία του τόπου τους και θέματα καθημερινότητας από τη ζωή των ανθρώπων στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζει:

  • την παρουσίαση και δημιουργική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού περιεχομένου της μουσειοβαλίτσας στη σχολική τάξη (περιλαμβάνει και   εγχειρίδιο οδηγιών και διδακτικών προτάσεων)
  • τη σύνδεση του περιεχομένου της μουσειοβαλίτσας με τη διαδικτυακή ξενάγηση που θα ακολουθήσει στο Μουσείο.

 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αποστέλλεται ηλεκτρονικά στα σχολεία πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με φύλλα εργασίας και δραστηριότητες.

Η παραλαβή της Μουσειοβαλίτσας πραγματοποιείται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατόπιν ραντεβού.

Διάρκεια προγράμματος: 60’ λεπτά

Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ/ανά μαθητή-τρια

Επιστημονική επιμέλεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ – Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ

Γενικός συντονισμός εκπαιδευτικού προγράμματος και δράσεων: Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Τεκμηρίωση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Ιστορικός – Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΜΑ

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου