Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ στο ΙΜΜΑ «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό»

8η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό»

«Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» είναι ο τίτλος της καινούργιας έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που εγκαινίασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι κκ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) και η Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ). Η περιοδική έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον Πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. 

Ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής κ. Βασίλης Γούναρης, ευχαρίστησε τον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά για την εμπιστοσύνη του στο επιστημονικό έργο του ΙΜΜΑ και την παράδοση-παραλαβή του Αρχείου που συνδέεται με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος διακεκριμένου ιστορικού και Εμπειρογνώμονα Βαλκανιολόγου, Ευάγγελου Κωφού.

Στην ομιλία της, η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Φανή Τσατσάια, στάθηκε στην ευτυχή στιγμή της συμμετοχής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τη μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των αδελφών Μανάκια, οι οποίοι διατρέχουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων και χαρτογραφούν φωτογραφικά την εύφορη γη της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας του α΄ μισού του 20ου αιώνα. Η Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ του ΙΜΜΑ, Καθηγήτρια κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, αναφέρθηκε εκτενώς στο στίγμα που άφησαν τα δύο αδέλφια στο χώρο των Βαλκανίων με τις φωτογραφίες τους και με τα κινηματογραφικά έργα τους, με έμφαση στη γυναικεία μορφή που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης. Η κ. Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών τεχνών Θεσσαλονίκης και προσκάλεσε το κοινό στους χώρους του MOMus, στα μουσεία και μνημεία της πόλης που φιλοξενούν έργα καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας. Τέλος, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς επισήμανε την αξία του πρωτότυπου και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, το οποίο είχε εμπιστευθεί στον Πρέσβη πριν από 24 χρόνια στα Σκόπια ο Λεωνίδας Μανάκη, με επίσημο έγγραφό του και την παράκληση να μη δημοσιοποιηθεί όσο ήταν στη ζωή. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Κούβελας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, ο Συνταγματάρχης, Εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Γ’ Σ.Σ., κ. Παπαδόπουλος, ο Συνταγματάρχης, Εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή της ΜΕΡΥΠ, κ. Αλατζόγλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Κατρανίδης, η Πρέσβης, επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Κόσοβο, κ. Βακάλη, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Εξωτερικών, κ. Τσαπικίδου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων, τέως Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Μαργαρόπουλος, η Πρόξενος της Σερβικής Δημοκρατίας, κ. Μίλατσιτς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Καραγιάννη, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του MOMus, κ. Μακραντωνάκη και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ και μέλος του Δ.Σ. του MOMus, κ. Κεσσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τζήκας, ο Πρόεδρος της ΦΑΑΘ, κ. Γ.Κωνσταντινίδης, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Μπέγκας, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, κ. Βαζούρα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, κ. Ρουμπίδης, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο.Θ., κ. Α. Κωνσταντινίδης, η Διευθύντρια των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ι. Δανδέλια, πανεπιστημιακοί καθηγητές, πρόεδροι συλλόγων, οργανισμών και σωματείων της πόλης, μέλη της οικογένειας των Μανάκια, δημοσιογράφοι και φίλοι του Μουσείου.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου