Monday-Tuesday-Thursday-Friday: 9:00-14:00 | Wednesday: 9:00-20:00 | Saturday: 10:00-14:00

Πίσω στις Εκδηλώσεις

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2019
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. και Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, ο Επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ., κ. Αθανάσιος Κουκάκης, ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ., κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, καθώς και η Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Τσατσάια.

Στον χαιρετισμό του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος τόνισε ότι «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας, αποτελεί ύψιστη τιμή για το Ίδρυμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Η σημερινή επέτειος, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα γεγονότα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, συνιστά μοναδική ευκαιρία για αναστοχασμό των ιστορικών εκείνων γεγονότων, τα οποία έφεραν το έθνος ένα βήμα εγγύτερα στην εθνική του ολοκλήρωση, καθώς και του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισαν οι συμμαχίες της Ελλάδας στη διαχρονία της ιστορίας της. Ωστόσο, η επιτυχής έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων για τα ελληνικά όπλα, καθώς και η απελευθέρωση της Μακεδονίας, δεν είναι δυνατό να νοηθούν και να κατανοηθούν αποκομμένες από το Μακεδονικό Αγώνα που προηγήθηκε καθώς και τα γεγονότα της περιόδου 1903-1908.

Το Ίδρυμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, με συναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί και με γνώμονά του την αρχή, ότι υπό προϋποθέσεις η ιστορία μπορεί να είναι, κατά τον Κικέρωνα, Magistra vitae (διδάσκαλος του βίου), επιδιώκει τόσο με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα όσο και με το ερευνητικό-εκδοτικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα. Ένας στόχος ο οποίος έχει καταστεί κατορθωτός στα τριάντα επτά χρόνια ζωής του μουσείου χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας και με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την παντοειδή υποστήριξη από μέρους της στο έργο του μουσείου καθ΄όλη τη διάρκεια του βίου του, καθώς και την ευχή η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κάνετε κάτι το πολύ σημαντικό. Γιατί όσο περνούν τα χρόνια αφήνουμε, δυστυχώς, την Ιστορία να μείνει πολλές φορές στην σκοτεινή πλευρά της μνήμης και ιδίως της συνείδησης. Και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι εσείς είστε θεματοφύλακες της Ιστορικής Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Και πρέπει εμείς οι Έλληνες, να μην ξεχνάμε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν το «σπέρμα» που γονιμοποίησε την «μήτρα» της Ιστορίας εκείνης, η οποία γέννησε την ιστορική αλήθεια του Α΄ και του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ιδίως του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Χωρίς αυτή την ιστορική αλήθεια, χωρίς αυτή την «γέννηση», δεν θα μπορούσε η Μακεδονία μας να έχει σήμερα την Ιστορική προοπτική που της ανήκει. Και είναι κάτι που θα το τονίσω και αύριο στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Χάρη σε σας, χάρη στην Εταιρεία, ένα είναι γεγονός: Ότι, τουλάχιστον, την αυθεντικότητα της Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, της Μακεδονίας του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, αυτή την Μακεδονία δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς όσον αφορά την Ελληνικότητά της. Αυτό είναι γεγονός, το οποίο αφορά πλέον την Διεθνή Κοινότητα, η οποία είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει και το έχει αναγνωρίσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Μας αρκεί; Όχι, γιατί με την Ιστορία πρέπει να αγωνιζόμαστε να φανεί ως το τέλος και η τελευταία ρανίδα της αλήθειάς της. Όταν όμως έχουμε αναγνωρισμένο τον πυρήνα της αλήθειας, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Τόπο μας, τον Λαό μας, το Έθνος μας και την Ιστορία μας».

Στη συνέχεια, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε αναμνηστικό δώρο με χαραγμένο το εμβληματικό κτήριο του Μουσείου και ξεναγήθηκε, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου», στην ιστορική έκθεση «Οι Χαρτογραφικές Ιστορίες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα» από τον επιμελητή της έκθεσης, Καθηγητή κ. Παρασκευά Σαββαΐδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και εκπρόσωποι του Τύπου.

  • Διοργάνωση: IMMA
  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 229 778
  • Email: info@imma.edu.gr
  • Ιστοσελίδα: imma.edu.gr
  • Τύπος: Εκδηλώσεις Μουσείου
  • Ημερομηνία - Ώρα: 26 Οκτωβρίου, 2019 - 7:00 μμ - 8:00 μμ
  • Τόπος:Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου