Συντελεστές
«Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας»
Το έργο με τίτλο «Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και από εθνικούς πόρους μέσω του Πρoγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. O Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το έργο αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας καθώς επίσης και την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν οι παρακάτω ενότητες εργασίας
• Ψηφιοποίηση, φωτογράφηση και τεκμηρίωση 669 έργων τέχνης , 50 βιβλίων (περίπου 5.000 σελίδες), 12.600 φωτογραφιών, 170 μικροφίλμ και 10.000 σελίδες αρχειακού υλικού.
• 300 τρισδιάστατες απεικονίσεις επιλεγμένων εκθεμάτων
• Σύστημα τεκμηρίωσης και διαχείρισης της Μουσειακής Συλλογής και του Αρχείου του Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας εργασίας πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση του λογισμικού ανοικτού κώδικα Collective Access. Το λογισμικό παραμετροποιήθηκε ανταποκρινόμενο στα ετερόκλητα στοιχεία που απαρτίζουν τη συλλογή όπως αντικείμενα και χαρτώο αρχείο.
• Εικονική περιήγηση: Σχεδιασμός και ανάπτυξη της προβολής της συλλογής online.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση storytelling παραγωγών οι οποίες, παρουσιάζουν τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και επιστολές.
• Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου του Μουσείου με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του έργου του Μουσείου, που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.
• Εφαρμογή ψηφιακού ξεναγού με ακουστική ξενάγηση η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Μουσείο να πλαισιώσει τη συλλογή του με πλούσιο εποπτικό υλικό και παράλληλα να εμπλέξει περισσότερο τους επισκέπτες στην εμπειρία της επίσκεψης. H εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης για έξυπνες φορητές συσκευές (smartphones και tablet) ενεργοποιεί την διάδραση με τον επισκέπτη πέρα από τα φυσικά όρια του επισκέψιμου χώρου. Οι δυνατότητες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τα έργα και τους δημιουργούς, αλλά μέσα από τη διάδραση των επισκεπτών με αυτά, δημιουργείται η αίσθηση της συμμετοχής και προάγεται παράλληλα τόσο η μάθηση, όσο και η ψυχαγωγία.
• Ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή, η οποία παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στους επισκέπτες του Μουσείου στοχεύει στην διεύρυνση της προσβασιμότητας και της συμπεριληπτικότητας.
• Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει την εμβύθιση του χρήστη/επισκέπτη σε εικονικό περιβάλλον που αναπαριστά με πιστότητα το Μουσείο και τις συνθήκες λειτουργίας του.
• Ψηφιακός διαδραστικός χάρτης που αποτυπώνει την συλλογή του Μουσείου με γεωχωρικά δεδομένα , έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να συνδέσει το αντικείμενο με τη φυσική θέση του μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερη περιοχής.
• Ψηφιακό χρονολόγιο, μέσα από μία χρονογραμμή ο τελικός χρήστης μπορεί να δει τα επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής βάσει τη χρονολογία δημιουργίας τους.
ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΙΜΜΑ)
Επικεφαλής της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) (IPT Leader) – Υπεύθυνος Έργου (Project Manager):
Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος/Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια ΙΜΜΑ
Διοικητική Υποστήριξη:
Καλυψώ Τρυφωνάκη, Γραμματέας Διοίκησης ΙΜΜΑ
Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή:
Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Δ/ντρια ΚΕΜΙΤ ΙΜΜΑ
Βασίλειος Κ. Γούναρης, Καθηγητής ΑΠΘ
Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής ΑΠΘ
Βλάσης Βλασίδης, Αναπληρωτής Καθηγητή ΠΑΜΑΚ
Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ
Επιστημονική Ομάδα Έργου:
Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ., Δ/ντρια ΚΕΜΙΤ ΙΜΜΑ
Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος/Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια ΙΜΜΑ
Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, τέως Διευθύντρια ΙΜΜΑ
Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΜΑ
Βαγγέλης Κανσίζογλου, Ιστορικός, Βοηθός Έρευνας ΙΜΜΑ
Σίλια Φασιανού: Αρχαιολόγος – Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Βοηθός Έρευνας ΙΜΜΑ
Κατερίνα Τζαβάρα: Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Υπεύθυνη διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΙΜΜΑ
Εμπειρογνώμονας ΤΠΕ (ICT Expert):
Χρήστος Μαρουλίδης, Πληροφορικός, Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Συστημάτων ΙΜΜΑ
Υλικοτεχνική Υποστήριξη:
Ελένη Μαυρίδου: Ιστορικός – Φύλακας ΙΜΜΑ
ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ:
Nextcom
Φωτογράφιση:
Αθανάσιος Καρτσόγλου
Ψηφιοποίηση βιβλίων:
IID Digital Services
Οπτικοακουστικές παραγωγές:
Seagull Space
Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών:
Tool ΕΠΕ
Μεταφράσεις:
INTERTRANSLATIONS A.E.