Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00
Οι εκδόσεις καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των επιστημονικών δραστηριοτήτων του ΙΜΜΑ και του ΚΕΜΙΤ και θεματικά αποτυπώνουν τη διαχρονική εξέλιξη του Μακεδονικού Ζητήματος από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Περιλαμβάνουν επιμελημένο και σχολιασμένο αρχειακό υλικό από ελληνικά και ξένα αρχεία, επιμελημένα απομνημονεύματα και Ημερολόγια Μακεδονομάχων, μονογραφίες για το Μακεδονικό Ζήτημα και για τις διάφορες φάσεις αυτού, καθώς και εκδόσεις και συλλογικούς τόμους για τις στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές εξελίξεις στον μακεδονικό χώρο. Λευκώματα, ειδικότερες εκδόσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα, για τους Βαλκανικούς Πολέμους, για τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μνήμη τους, για τη Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη του ελληνικού κράτους, για τη Μακεδονία μέσα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, για τη Μακεδονία του Παύλου Μελά και των ανώνυμων ανθρώπων, όπως και σημαντικές εκδόσεις για παιδιά περικλείουν ενδεικτικά και μόνο τα αποτελέσματα μίας σημαντικής και πολύχρονης εκδοτικής προσπάθειας, για την ευόδωση της οποίας εργάστηκε το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες.
Μία από τις επιστημονικές δραστηριότητες προβολής του ΙΜΜΑ είναι η ετήσια έκδοση του Ημερολογίου. Η θεματολογία του δεν κινείται αποκλειστικά γύρω από τον Μακεδονικό Αγώνα, αλλά παρουσιάζει σημαντικές στιγμές, προσωπικότητες καθώς επίσης και στιγμιότυπα από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Μακεδονίας, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μετέπειτα πορεία του ελληνισμού. Η εικονογράφηση των εκδόσεων προέρχεται κυρίως από το πλούσιο αρχειακό υλικό που υπάρχει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, όπως είναι αυτές των Α. και Λ. Χαΐτογλου, Α. Παπαϊωάννου και Ι. Μέγα. Επίσης, αρχειακό υλικό αντλείται και από άλλα ιδρύματα και φορείς όπως: το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, η Αρμενική Κοινότητα κ.α.
Τα Τετράδια Μακεδονικής Ιστορίας και Πολιτισμού είναι εξαμηνιαία επιστημονική περιοδική έκδοση του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και δημοσιεύει πρωτότυπες μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία, την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Σκοπός είναι η προβολή ευρύτερων κεφαλαίων της ιστορίας και του πολιτισμού της νεότερης και σύγχρονης Μακεδονίας, κατά κανόνα εκείνων που συνδέονται με το έργο του Ιδρύματος. Οι δημοσιευμένες μελέτες δεν αναφέρονται μόνο στον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας, αλλά στο ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό τοπίο και συνδέουν το τοπικό και το περιφερειακό με το εθνικό.
Η Γραμματεία και το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης λειτουργούν Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.00
Εκθεσιακοί χώροι
Δευτέρα – Τρίτη: 9.00-14.00
Τετάρτη: 9.00-20.00
Πέμπτη – Παρασκευή: 9.00-14.00
Σάββατο: 10.00-14.00
(+30) 2310 229 778
info@imma.edu.gr
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου