Επιστημονική Διημερίδα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία»
Εκδηλώσεις Μουσείου 6 Σεπτεμβρίου 2024
Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), η Εταιρεία Φίλων του ΑΜΦΙΘ «ΠΑΝΓΑΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ» και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία», την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Η διημερίδα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και κλιματική ουδετερότητα 2024» στον Α.Π. 1: «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος – κλιματική ουδετερότητα & λοιπές δράσεις».
Στη διημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες καθηγητές, επιστήμονες και ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης και του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τη Γεωλογική ιστορία, τη γεωποικιλότητα και τη βιοποικιλότητα της Μακεδονίας, τη διαχρονική εξέλιξη του περιβάλλοντός της καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου. Ιδιαίτερα θα τονιστεί ο ρόλος των Γεωπάρκων και των Μουσείων στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για την έμπρακτη εφαρμογή μεθόδων μη τυπικής εκπαίδευσης και προώθησης της περιβαλλοντικής συνείδησης και αειφορίας στον μουσειακό χώρο.
Ώρες διεξαγωγής:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου: 18:00 – 21:00
Έναρξη Εργασιών-Χαιρετισμοί
1η Θεματική Ενότητα: Περιγραφή της Γεωλογικής ιστορίας, γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας της Μακεδονίας.
Εκδήλωση δικτύωσης
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου: 9:00 – 16:30
2η Θεματική Ενότητα: Διαχρονική εξέλιξη του περιβάλλοντος της Μακεδονίας: Σημερινή κατάσταση – Περιβαλλοντικά προβλήματα.
3η Θεματική Ενότητα: Ρύπανση των θαλασσών: Η περίπτωση του Θερμαϊκού κόλπου.
4η Θεματική Ενότητα: Ο ρόλος των Γεωπάρκων και των Μουσείων στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια:
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό, τις/τους εκπαιδευτικούς, φοιτητές/ -τριες και ερευνητές/-τριες με δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο: