ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
27 Ιουνίου 2022
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) παρέλαβε επισήμως το αρχείο του Πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρου Μαλλιά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας–Θράκης, κ. Σταύρος Αθ. Καλαφάτης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια.

Το «Αρχείο Μαλλιά» αποτελείται από τη συλλογή, μεταφρασμένων στην ελληνική, εφημερίδων των βαλκανικών χωρών της τελευταίας τριακονταετίας, καθώς και κρίσιμες ανακοινώσεις, επιστολές των ηγεσιών της Ελλάδος και των γειτονικών χωρών και στοιχεία του προσωπικού του ημερολογίου. Περιλαμβάνεται επίσης το πλήρες αρχείο του ΟΗΕ για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας των ετών 1990-1993, με όλα τα πρακτικά των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις αποφάσεις κλπ.

Η παράδοση του “«Αρχείο Μαλλιά» συνδέθηκε με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος διακεκριμένου ιστορικού και Εμπειρογνώμονα Βαλκανιολόγου, Ευάγγελου Κωφού, ιδρυτικού μέλους του Σωματείου των Φίλων του ΜΜΑ αλλά και του ΙΜΜΑ, συνεργάτη και φίλου του κ. Μαλλιά, ο οποίος είχε επίσης δωρίσει το αρχείο του στο Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ. Ο Πρέσβης Μαλλιάς αναφέρθηκε και αυτός στη σύμπτωση των δύο χαρακτηριστικών γεγονότων και μίλησε εκτενώς για την εξαιρετική και πολυετή συμβολή του Κωφού στη διπλωματία του Μακεδονικού Ζητήματος.

Ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής κ. Βασίλης Γούναρης παρουσίασε το πολυσχιδές και μνημειώδες ιστορικό έργο του Κωφού, ενός ιστορικού διεθνούς αναγνώρισης, του οποίου, εξάλλου, έμπνευση ήταν και η ίδρυση του ΚΕΜΙΤ το 1988. Στο τέλος, θυμίζοντας μία χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το βλέμμα του Οδυσσέα», ο κ. Μαλλιάς παρέδωσε στο ΜΜΑ ένα κουτί φωτογραφίες του κινηματογραφιστή Μιλτιάδη Μανάκη. Πρόκειται για πρωτότυπο και μάλλον ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, το οποίο είχε εμπιστευθεί στον Πρέσβη πριν από 24 χρόνια στα Σκόπια ο υιός του Μίλτου Μανάκη, Λεωνίδας, με επίσημο έγγραφό του και την παράκληση να μη δημοσιοποιηθεί όσο ήταν στη ζωή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής του Αρχείου, από τους κκ. Μαλλιά και Γούναρη και την κα Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθ. ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ.

Παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας–Θράκης, κ. Σταύρος Αθ. Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Αλεξίου, οι Βουλευτές κκ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Σχης ΠΒ Γεώργιος Κουγιός, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΜΑ, Καθηγητές και Καθηγήτριες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης, υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και φίλοι του Μουσείου, καθώς και η οικογένεια του Ευάγγελου Κωφού.