ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ στο ΙΜΜΑ «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία»
Εκθέσεις 28 Μαΐου 2022
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), στο πλαίσιο των δράσεων του ΙΜΜΑ για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, παρουσίασε το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022 την έκθεση «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία». Την έκθεση εγκαινίασε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης τέτοιων δράσεων ως τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που εκριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες τους. Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικά έργα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη αλλά και έργα των καλλιτεχνών Αστέρη Γκέκα και Μαρίας Κομπατσιάρη.
Ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής κ. Βασίλης Γούναρης, τόνισε την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία αλλά και τη μοναδικότητα της συλλογής του κ. Φωτιάδη. Ο ίδιος ο συλλέκτης στην ομιλία του σημείωσε ότι τα έργα από το πλούσιο υλικό της συλλογής του λειτουργούν ως ιστορικά τεκμήρια της μακρόχρονης ζωντανής παρουσίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, ως ανίκητο οπλοστάσιο αιώνιας μνήμης, ως ζωντανοί μάρτυρες κατηγορίας της βιολογικής, ηθικής και πολιτισμικής γενοκτονίας ενός λαού. Η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Ιστορικός τέχνης κ. Φανή Τσατσάια, υπογράμμισε ότι στα έργα παρουσιάζεται η αδιαμφισβήτητη ακμή και προκοπή του ελληνισμού της Ανατολής στην οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, όπως και η ανάγκη των προσφύγων και των επόμενων γενεών να διατηρήσουν, να διασώσουν και να προβάλλουν στο διηνεκές τα ήθη και τα έθιμα της πατρικής γης. Η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ ΙΜΜΑ αναφέρθηκε στους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες της έκθεσης που δημιούργησαν με γνώμονα τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τις πανάρχαιες κοιτίδες του. Μίλησε για την έννοια του πρόσφυγα, του ανθρώπου που διατηρεί το τραύμα του βίαιου αποχωρισμού, μαζί με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στη Μητέρα πατρίδα.
Η έκθεση υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Καθηγητής κ. Άγις Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του κ. Φωτιάδη σε θέματα ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και στη χορηγία της έκθεσης από πλευράς ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της αντίληψης της αποστολής της εταιρείας να στηρίζει τις δημιουργικές προσπάθειες των φορέων που υπηρετούν την ιστορική μνήμη στην πόλη. Την εκδήλωση υποστήριξε το οινοποιείο NOEMA WINERY και η κ. Κυριακή Παναγιώτου την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Τατιάνα Αλτίνη, Σοφία Αμπερίδου, Μάρη Βεργουλίδου, Μελίνα Γιαλαμά, Αστέρης Γκέκας, Barbara Daling, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Λία Ελευθεριάδου, Γιώργος Ηλιάδης, Gjergj Kola, Μαρία Κομπατσιάρη, Λάζαρος Κτενίδης, Σωτήρης Λιούκρας, Γιάννης Μαστορόπουλος, Νίκος Μαστορόπουλος, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ξενής Σαχίνης, Gisela Steimle και Γιάννης Χατζής.
Επιμέλεια έκθεσης:
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης
Φανή Τσατσάια, Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας
Διάρκεια: 28/5/2022-31/12/2022