Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΙΜΜΑ η Διαδραστική Ομιλία με τίτλο «Η σημασία της ενδυμασίας στη δόμηση της εθνικής συνείδησης του νεοελληνικού κράτους» στο πλαίσιο της Έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής»
Εκδηλώσεις Μουσείου Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025
Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» του καλλιτεχνικού διδύμου Βαγγέλη Κύρη – Ανατόλι Γεωργίεφ, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, διοργάνωσαν με μεγάλη συμμετοχή κοινού κι επιτυχία, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:30, μία πρωτότυπη διαδραστική ομιλία με τίτλο «Η σημασία της ενδυμασίας στη δόμηση της εθνικής συνείδησης του νεοελληνικού κράτους».
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ. Η κ. Μαυρογένη στη διαδραστική ομιλία της, εστίασε στη σημασία του ενδύματος μέσα στον χρόνο και τον τόπο ως γλώσσα επικοινωνίας στο νέο ελληνικό κράτος. Με αναφορές και θεατρική ανάγνωση κειμένων και μαρτυριών, σε συνδυασμό με τα εκθέματα του Μουσείου αλλά και μια ιδιαίτερη δραματοποίηση από ζωντανά μοντέλα, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον το πολιτιστικό αυτό δρώμενο όπου παρουσιάστηκε γλαφυρά ο ρόλος του ενδύματος ως μέσον διαφοροποίησης και ως χαρακτηριστικό στοιχείο ταυτότητας, που διαχωρίζει τα μέλη μιας ομάδας αλλά και τις ομάδες μεταξύ τους.
Από τη μόνιμη συλλογή του ΙΜΜΑ χρησιμοποιήθηκαν:
- Πανωφόρι της Μακεδονομάχου Δασκάλας Μαριγούδας Πέτρου Φράγκου από την Έδεσσα, αρχές 20ού αιώνα (Δωρεά Γρηγόριου Νούσκα)
- Καπέλο της δασκάλας Αγγελικής Τσιώμου-Μεταλλινού, αρχές 20ού αιώνα (Δωρεά Σπύρου Βασιλειάδη)
- Βελούδινη μωβ φορεσιά (μάλλον νυφική)με χρυσά κεντήματα, αρχές 20ού αιώνα
Τις παραδοσιακές ενδυμασίες φόρεσαν και συμμετείχαν στη ζωντανή παρουσίαση της ιστορίας οι φοιτήτριες του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, Ζαπρούδη Αναστασία και Μπετχάβα Αικατερίνη – Μαρίνα, δίνοντας τη βιωματική προβολή του ρόλου των κοινών δομικών και διακοσμητικών στοιχείων μιας φορεσιάς τόσο ως ταυτοτικού συμβόλου ενός φύλου όσο και ως συμβόλου της εθνικής ενδυμασίας.
Η Έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες συγκινημένους επισκέπτες. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την βάση της αρχικής παρουσίασης με ενδυμασίες των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, πλαισιώθηκε από μια ουσιαστική σύμπραξη φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Το ΙΜΜΑ με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε στην Έκθεση, που μάγεψε και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Από τη μόνιμη συλλογή του παρουσιάστηκαν παραδοσιακές Μακεδονίτικες ενδυμασίες και επίσημες στολές, όπως:
O ντουλαμάς του Μακεδονομάχου Δημητρίου Τσιτσίμη
Η επίσημη προξενική στολή του Λάμπρου Ενυάλη
Η στολή του Ναυάρχου Ιωάννη Δεμέστιχα
Φορεσιά βελούδινη (μάλλον νυφική) με χρυσά κεντήματα
Φορεσιά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Πανωφόρι της Μακεδονομάχου δασκάλας Μαριγούδας Πέτρου Φράγκου
Η «εορταστική» στολή του Μακεδονομάχου Γεωργίου Ρουμπέση ή Καπετάν Τζαβάρα, Συλλογής Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης που εκτίθεται στο ΙΜΜΑ.
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχει στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»
Εκθέσεις Σεπτέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025
Επιστημονική Διημερίδα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία»
Εκδηλώσεις Μουσείου 6 Σεπτεμβρίου 2024