Παρουσίαση του βιβλίου «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Ιουνίου 2019
ΩΡΑ
19:00 – 22:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου»
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου της κας. Σταυρούλας Μαυρογένη, Αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου κα. Φανή Τσατσάια επισήμανε ότι η συγκεκριμένη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς και της ανάδειξης της πολιτιστικής κουλτούρας και σύμπραξης των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα. Ιωάννα Δανδέλια, υπογράμμισε ότι «οι εκδόσεις του Παν. Μακεδονίας ολοκλήρωσαν τον κύκλο βιβλιοπαρουσιάσεων τους για το 2019 σε έναν χώρο φιλόξενο και ξεχωριστό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Νιώθουμε χαρούμενοι και εξαιρετικά ευνοημένοι για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας. Είναι η δεύτερη φορά που ένα βιβλίο μας φιλοξενείται σε χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και μάλιστα με ένα πρώτο δείγμα λογοτεχνικών κειμένων από τον εκδοτικό μας οίκο. Είμασταν εξαιρετικά τυχεροί για την όμορφη συγκυρία παρουσίασης της έκθεσης ζωγραφικής των γυναικών εικαστικών, μια εκ των οποίων κατάγεται από τη Σερβία στην αίθουσα της βιβλιοπαρουσίασης. Το βιβλίο της κας. Μαυρογένη θα απευθύνεται πλέον τόσο στους φοιτητές όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και αυτό μας κάνει ταυτόχρονα περήφανους και χαρούμενους».

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των δυο μεγάλων λογοτεχνικών ρευμάτων της Σερβίας και της Ελλάδας του ρεαλισμού και του μοντερνισμού και η συγγραφέας εξετάζει τις δύο αυτές κοινωνίες μέσα από την εικόνα τους στη λογοτεχνία.

Η κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύεται πλέον με τρόπο αντικειμενικό. Στα έργα των συγγραφέων της εποχής γίνεται εμφανής τόσο η ρωσική επιρροή όσο και η καταγραφή της πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία αποτελούσε θεμέλιο της οργάνωσης των δύο κοινωνιών. Όπως παρατηρεί η συγγραφέας, η ενίσχυση της επιρροής της ρωσικής λογοτεχνίας, η επίδραση της σημαντικής προσωπικότητας του σέρβου Σφετοζάρ Μάρκοβιτς και η μεταλαμπάδευση των σοσιαλιστικών ιδεών στη σερβική κοινωνία συνέβαλαν στην πόλωση μεταξύ των σέρβων διανοούμενων και καλλιτεχνών της εποχής. Στο δεύτερο μέρος του νέου αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει κείμενα του Στέφαν Σρέματς και της Ισιδώρας Σέκουλιτς, που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η κα. Μαυρογένη.

Φωτογραφίες : Νικολέτα Σαββάκη

Φωτογραφίες

Δείτε ακόμη