ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
18 Μαΐου 2022
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου»
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό, την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα «Αναζητώντας την κληρονομιά του ‘21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα» με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μ. Μακρή. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Άγγελος Χαριστέας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Η κα. Μακρή αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της σύνδεσης των Μουσείων με τη νέα εκπαιδευτική καινοτομία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου στην σχολική αλλά και τη μουσειακή εκπαίδευση με τη χρήση των νέων ψηφιακών εφαρμογών. Ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής κ. Βασίλης Γούναρης, τόνισε το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του ΙΜΜΑ, την πορεία του μέσα στον χρόνο, καθώς και την τεχνολογική πρόοδο που συνέβαλε στη μουσειακή εμπειρία. Η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ και Συντονίστρια του Προγράμματος, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια εστίασε στην ομιλία της στο «άνοιγμα» του Μουσείου προς τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα, πάντα με άξονα τη σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το σύγχρονο μουσειακό παρόν και την ανάγκη ανάδειξης των μουσειακών συλλογών μέσα από ψηφιακά προγράμματα. Η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, παρουσίασε τους εκπαιδευτικούς και μαθησιακούς στόχους της νέας εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία χάρη στον εύληπτο και διαδραστικό τρόπο παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων επιτρέπει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσεγγίζουν την ιστορία με σύγχρονο και ψυχαγωγικό τρόπο. Τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΕΤΑ που εργάστηκε στο πρόγραμμα εκπροσώπησαν η κ. Γεωργία Γεωργίου, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος – Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, Μηχανικός Λογισμικού – Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά το περιβάλλον περιήγησης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, τα διαφορετικά επίπεδα του παιχνιδιού, αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες μέσα από έξυπνες συσκευές και ΗΥ να ταξιδεύουν στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών 2021. Σκοπός του προγράμματος είναι η αφήγηση της εξέλιξης του ιστορικού τοπίου και της ιστορικής ταυτότητας της Μακεδονίας του 19ου αιώνα, αλλά και η ελεύθερη πρόσβαση του ελληνόφωνου και αγγλόφωνου κοινού στα χρόνια της προετοιμασίας και εξέλιξης των επαναστατικών κινημάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της κ. Βικτωρίας Αλεξούλη και του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, νέων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό λογοτύπου, ο οποίος διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 στο πλαίσιο για τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1982-2022). Τα βραβεία απένειμαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή και ο Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Δημήτριος Κωστόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΜΑ, Καθηγητές και Καθηγήτριες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης, φορείς της εκπαίδευσης, δημοσιογράφοι και φίλοι του Μουσείου.