Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των μουσείων και η στοχοθεσία τους για τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών θεσμών προβλέπει και την ενσωμάτωση της Μουσειοπαιδαγωγικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, στους χώρους των μουσείων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ως εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της παιδείας και του πολιτισμού, αλλά κυρίως εξοικείωσης με το μουσείο, αποσκοπούν στη δια βίου μάθηση, αλλά και στην μετατροπή της επίσκεψης στο μουσείο σε μία ψυχαγωγική και πολυεπίπεδη βιωματική εμπειρία που θα προάγει δεξιότητες έρευνας, ανακάλυψης, κριτικής θέασης του κόσμου και δημιουργικής συνεργασίας για όλα τα παιδιά.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη που εφάρμοσε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στους χώρους του, αλλά και στις σχολικές αίθουσες, ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο ανέλαβε ομάδα εθελοντριών οδηγών και εκπαιδευτριών του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου στηρίζονται στη βασική μας αντίληψη ότι το Μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συνδημιουργείται και γίνεται αφορμή για προσέγγιση διαθεματικών εννοιών, όπως η ιστορία, η μνήμη, η πληροφόρηση, η επικοινωνία, η τεχνολογία, η πολυπολιτισμικότητα και η αλληλεπίδραση.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από μία διεπιστημονική ομάδα συνεργατών (ακαδημαϊκοί, μουσειοπαιδαγωγοί, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, έχουν διαθεματική διάσταση και βρίσκονται σε αντιστοιχία με το Διαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Άφιξη - Ακυρώσεις

Για την καλύτερη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι υπεύθυνοι των σχολικών ομάδων παρακαλούνται να τηρούν αυστηρά τον συμφωνημένο χρόνο άφιξης, καθώς τυχόν καθυστερήσεις θα επιβαρύνουν τη χρονική διάρκεια συμμετοχής των παιδιών στο πρόγραμμα. Επίσης, για οποιαδήποτε αλλαγή ή ακύρωση της επίσκεψης θα πρέπει να ενημερώνουν το Μουσείο τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.

Συνοδοί

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σχολική ομάδα και την αρμόζουσα συμπεριφορά των μαθητών και μαθητριών εντός των χώρων του Μουσείου. Παρακολουθούν το πρόγραμμα μαζί με τη σχολική ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια και σε όλους τους χώρους του Μουσείου μέχρι την αποχώρηση.
Το Μουσείο δε διαθέτει κυλικείο ή χώρο εστίασης. Η μεταφορά και η κατανάλωση φαγητού ή ποτού μέσα στις αίθουσες του Μουσείου απαγορεύεται.

Οργάνωση

Η διάρκεια διεξαγωγής των προγραμμάτων και των ξεναγήσεων είναι 1 ώρα.
Μέγιστος αριθμός μαθητών/τριών σε πρόγραμμα είναι τα 25 παιδιά (1 σχολικό τμήμα).
Μέγιστος αριθμός μαθητών/τριών σε ξενάγηση είναι τα 50 παιδιά (2 σχολικά τμήματα).

Μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Ένα σχολικό τμήμα (25 μαθητές)

Ε', ΣΤ' δημοτικού και για μαθητές γυμνασίου

Ένα σχολικό τμήμα (25 μαθητές)

Γ', Δ', Ε', ΣΤ' δημοτικού

Ένα σχολικό τμήμα (25 μαθητές)

Ε', ΣΤ' δημοτικού και για μαθητές γυμνασίου

Ένα σχολικό τμήμα (25 μαθητές)

παιδιά Νηπιαγωγείου - Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου

50 παιδιά (δύο σχολικά τμήματα)

Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου

Ένα σχολικό τμήμα (25 μαθητές)

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου