ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
20 Μαΐου 2024
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου»
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος για τη διδακτική της Ιστορίας στο Γυμνάσιο «Θεσσαλονίκη – Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης του Πολέμου στην Κοινωνία», το οποίο έγραψε η καθ. ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ κα Stavroula Mavrogeni και υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων της Διεύθυνσης.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 250 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους αξιοποίησαν δημιουργικά το εκπαιδευτικό υλικό που τους δόθηκε από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου, καθώς και το πρωτότυπο συγγραφικό και εικαστικό έργο τους, όπως προέκυψε από την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Η καινοτομία της δράσης περιλαμβάνει α) την ξενάγηση στην έκθεση αντικειμένων και τεκμηρίων (πολεμικό και ιατρικό υλικό, βιβλία, κ.ά.) από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και β) το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησαν οι σχολικές ομάδες το οποίο και θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου, στο πλαίσιο ανάδειξης και προώθησης στην εκπαιδευτική κοινότητα των καλών πρακτικών στη διδασκαλία της Ιστορίας, μέσα από τη συνεργασία Σχολείου και Μουσείου.

Θερμές ευχαριστίες για την άψογη φιλοξενία της εκδήλωσης στις Διευθύντριες του 1ου και 3ου Γυμνασίου Νεάπολης, σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή τους και την εποικοδομητική συνεργασία μας και συγχαρητήρια για την υψηλή ποιότητα των εργασιών σας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Διευθυντή Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Ρουμπίδη και τις Συμβούλους της Δ/νσης για την στήριξη της πρωτοβουλίας και τη γόνιμη συνεργασία μας την οποία και ανανεώνουμε για το επόμενο σχολικό έτος.