Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) και οι Εκδόσεις Δίσιγμα την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 παρουσίασαν το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου: «Η Μακεδονία των Γερμανών. Η εικόνα της Μακεδονίας στον γερμανικό δημόσιο λόγο από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sibylla Bendig, η οποία εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την έκδοση. Μια πανοραμική επισκόπηση του έργου επιχείρησε ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Βασίλης Κ. Γούναρης, ο οποίος υπογράμμισε την πρωτοτυπία του έργου, το οποίο εστιάζει στην πορεία που διέγραψαν οι έννοιες της αρχαίας και της σύγχρονης Μακεδονίας στη γερμανική σκέψη. Στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η ιστορία του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας αναδύθηκε από το πλαίσιο του κλασικισμού και τελικά κατέστη ένας κοινός τόπος της γερμανικής αυτοκρατορικής ρητορικής αναφέρθηκαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Ξυδόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας ΠΑΜΑΚ κ. Στράτος Δορδανάς, οι οποίοι ανέλυσαν το ιστορικό πλαίσιο της εξέλιξης των εννοιών της αρχαίας και της νέας Μακεδονίας. Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας της έκδοσης Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύλληψη, την αναζήτηση και την ολοκλήρωση της έκδοσης.
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση. Η Διευθύντρια αναφέρθηκε στη διαχρονική αποτύπωση του Μακεδονικού Ζητήματος στις εκδόσεις του ΙΜΜΑ και στην ιδιαίτερη συμβολή του κ. Παπανικολάου, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΜΜΑ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexander Sosunof, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΜΑ, Καθηγητές και Καθηγήτριες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης, δημοσιογράφοι και φίλοι του Μουσείου.