Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

ΚΕΜΙΤ

Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης

Το 1986, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» αποφάσισε την ίδρυση Κέντρου Έρευνας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η έρευνα για την ιστορία της Μακεδονίας και η μελέτη του Μακεδονικού Αγώνα. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που ανταποκρινόταν στην ανάγκη προώθησης της έρευνας και ανάδειξης των επιστημονικών πηγών για την περιοχή της Μακεδονίας.

Το ΚΕΜΙΤ διατηρεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και ηλεκτρονική βάση, συλλέγει και επεξεργάζεται αρχειακό υλικό, δημοσιεύει μονογραφίες και μελέτες, οργανώνει σεμινάρια και συνέδρια, παρέχει πληροφορίες και φωτοτυπημένα έγγραφα και προωθεί τους ακαδημαϊκούς στόχους του Ιδρύματος με όλα τα δυνατά μέσα.

Αντιμετωπίζοντας το πάγιο πρόβλημα της έλλειψης αρχειακού υλικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατά την πενταετία 1988-1993, το ΚΕΜΙΤ προμηθεύτηκε σειρές φωτογραφημένων εγγράφων συνολικής αξίας 4.000.000 δρχ., προερχόμενες από τα ιστορικά αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών διαφόρων χωρών και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές των Αθηνών. Το υλικό αυτό τίθεται στη διάθεση των ερευνητών, κατόπιν αιτήσεως.

Το ΚΕΜΙΤ τελεί υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκής επιτροπής, που ονομάζεται Επιστημονική Επιτροπή ΚΕΜΙΤ και αποτελείται από τους: Ιωάννη Χασιώτη, Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ, Βασίλειο Γούναρη, Καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή ΑΠΘ, Βλάση Βλασίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΠΑΜΑΚ, Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ. Τελεί υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας ΠΑΜΑΚ.

Αρχειακό Υλικό

Βασική προτεραιότητα του Μουσείου είναι η άμεση εξυπηρέτηση επισκεπτών και ερευνητών. Για την αρχειακή έρευνα και την αναπαραγωγή υλικού, φωτογραφικού ή έντυπου, απαιτείται η υποβολή αίτησης. Για το αρχειακό υλικό υπάρχουν επιπρόσθετοι περιορισμοί αναλόγως της αρχειακής μονάδας. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική.

Tο Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης λειτουργεί:
Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 -14.00.

Επιστολή του Ίωνα Δραγούμη

Αίτηση Έρευνας

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου