Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Ίδρυση ενός Μουσείου της Μακεδονίας

Η ιδέα

Η ιδέα για την ίδρυση ενός Μουσείου που να παρουσιάζει την ιστορία της Μακεδονίας υπήρχε ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τον Απρίλιο του 1917 η Προσωρινή Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου θέσπισε το διάταγμα 2134 για την ίδρυση ενός Μουσείου της Μακεδονίας. Αυτό το Μουσείο θα συγκέντρωνε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα σηματοδοτούσαν τις διάφορες ιστορικές και καλλιτεχνικές περιόδους μέσα από τις οποίες πέρασε η Μακεδονία, από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Οθωμανικής περιόδου. Τη δεκαετία του 1940, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία Μουσείου από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, ενώ μετά τη δεκαετία του 1950 η πρωτοβουλία πέρασε σε ομάδα ιδιωτών, απογόνων γνωστών Μακεδονομάχων. Τον Δεκέμβριο του 1965 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Στέφανος Στεφανόπουλος υπέγραψε διάταγμα για την ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που θα στεγαζόταν στο κτίριο του πρώην Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Μετά, όμως, τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και κατεδαφιστέο.

Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε το Σωματείο Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι χώροι του ως Μουσείο. Το κτίριο αναστηλώθηκε με μέριμνα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αποδόθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στο Σωματείο προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Στις 27 Οκτωβρίου 1982, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το κτίριο του Τσίλλερ αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του Νεοκλασικισμού και σήμερα παραμένει ένα από τα σωζόμενα νεοκλασικά της Θεσσαλονίκης. Το θρυλικό αυτό κτίριο της οδού Προξένου Κορομηλά συνεχίζει να στέκεται στο κέντρο της πόλης, μάρτυρας ενός σφριγηλού παρελθόντος. Η ιστορία δεν του έλειψε, καθώς εδώ γράφτηκαν πολλές σελίδες της εθνικής μας διαδρομής, αλλά και πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες. Σήμερα συνεχίζουμε να το κρατάμε στη ζωή και να προσθέτουμε κομμάτια στην ιστορία του…

Χρονολόγιο

1881

Οικοδομήθηκε το πρώτο κτίριο στη θέση του σημερινού Μουσείου, το οποίο προορίζεται για Ελληνικό Προξενείο.

1890

Η πυρκαγιά της 22ας Αυγούστου καταστρέφει το κτίριο.

1893

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου κτιρίου, σχεδιασμένο από το διάσημο γερμανό αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ.

1894-1912

Στεγάστηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, με πρώτο πρόξενο τον Γεώργιο Δοκό.

1904-1908

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Επικεφαλής ήταν ο γενικός πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς, ο οποίος οργάνωσε για τον Μακεδονικό Αγώνα μυστικές υπηρεσίες εντός των προξενείων, τα λεγόμενα «Κέντρα».

1912-1913

Η Μακεδονία απελευθερώνεται και ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος. Η υπηρεσία του προξενείου διαλύεται και το κτίριο περνά σε δημόσια χρήση.

1915-1978

Το κτίριο φιλοξένησε τη Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας, την Εθνική Τράπεζα, το 21ο Δημοτικό Σχολείο, το συσσίτιο του Ερυθρού Σταυρού (γερμανική κατοχή), τη Σχολή θηλέων, τη Νυχτερινή Σχολή και το 43ο Δημοτικό Σχολείο.

1978

Μετά το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το κτίριο ανακαινίστηκε και παραχωρήθηκε στο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» προκειμένου να στεγαστεί το ομώνυμο Μουσείο.

1982

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ιδρύθηκε το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικού Αγώνα (Κ.Ε.Μ.Α.).

1985

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού πραγματοποιεί τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα.

1989

Ο εκθεσιακός χώρος σχεδιάζεται από το διάσημο σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη.

1999

Το 1999 συστάθηκε από το Σωματείο "Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα" το κοινωφελές Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Το Κ.Ε.Μ.Α. ονομάζεται Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης.

2008

Το 2005 το Μουσείο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός». Η θεματολογία του διερευνήθηκε και η ιστορία των αγώνων για τη Μακεδονία παρουσιάζεται με σύγχρονο τρόπο και νέα μέσα.

0
Οργανώσεις Εκθέσεων
0
Εκθέματα
0
Σεμινάρια & Ημερίδες
0
Μαθητές κάθε χρόνο

Επικοινωνήστε με το Μουσείο

2310 229 778

Οργανώστε την επίσκεψή σας στο Μουσείο

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta