Monday-Tuesday-Thursday-Friday: 9:00-14:00 | Wednesday: 9:00-20:00 | Saturday: 10:00-14:00

Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21

10 Δεκ 2021 - 30 Μαρ 2022

«Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21» ο τίτλος της καινούργιας έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που εγκαινίασε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο των εορτασμών της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας σε συνεργασία με τους συλλέκτες Γιώργο Γαϊτανάρη και  Ιώ Ντόλκα, καθώς και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει εικαστικά έργα και αρχειακό υλικό που αναπαριστούν, αφηγούνται και φωτίζουν στιγμές της ένδοξης Επανάστασης του 1821.

«Ποιος ξεκίνησε την επανάσταση; Ακόμη και σήμερα πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι κάποιος άλλος θα έλθει να πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο […]. Η επανάσταση του 1821 ήταν δική μας υπόθεση, αποκλειστικώς δική μας» ανέφερε ο κ. Συρίγος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εγκαινίων. Ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος επισήμανε «Το Ίδρυμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας με συναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί, επιδιώκει τόσο με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα όσο και με το ερευνητικό-εκδοτικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, να διατηρήσει ζωντανή όχι μόνο τη μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα αλλά της Ιστορίας ευρύτερα. Γεγονός του οποίου εύγλωττη απόδειξη συνιστά η αποψινή εκδήλωση και η παρούσα έκθεση. Ένας στόχος ο οποίος έχει καταστεί κατορθωτός στα τριάντα εννέα χρόνια ζωής του μουσείου μας χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας.»

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι κκ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης και η Φανή Τσατσάια, Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια του  Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.

Το εικαστικό μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, το έργο του Μποστ «Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος», το έργο του Φώτη Κόντογλου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής» και το γλυπτό έργο «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του Θόδωρου Παπαδημητρίου, ενώ σημαντικά έγγραφα της περιόδου, όπως επιστολές του Καποδίστρια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ. Αυγέρη και κ. Κούβελας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Καραγιάννη, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γκλαβίνης, ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων ΜΜΑ, κ. Κωστόπουλος, όπως και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Δημοτικής Αρχής Θεσσαλονίκης, μέλη της οικογένειας των συλλεκτών, Καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης, δημοσιογράφοι και φίλοι του Μουσείου.

 

  • Περιοδική Έκθεση Ημερομηνία: 10 Δεκ 2021 - 30 Μαρ 2022
  • Θέση:Αίθουσα Α. Χαϊτογλου
  • Επιμέλεια:ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου