Έκθεση έργων τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας
Η έκθεση «Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει εικαστικά έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ).
Η ειρηνική πορεία της χώρας μας δε στέρησε από τους καλλιτέχνες την ανάγκη να προχωρήσουν στην παραγωγή έργων με θέμα την Ιστορία. Ωστόσο, τη θέση των πολεμικών γεγονότων κατέλαβαν οι σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του Έθνους. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο της διατήρησης και ανάδειξης των στιγμών της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά καιρούς επιχείρησε και εγκαινίασε εκθέσεις με παρόμοια θεματική. Έργα νέων, αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, αποτύπωσαν με φρέσκια ματιά τη νέα διάσταση της έννοιας ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και τη σημασία για τον Έλληνα του 21ου αιώνα αυτού του μοναδικού γεγονότος που συντάραξε στα τέλη του 19ου αι. τον Βαλκανικό αλλά και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι καλλιτέχνες του «Σχολείου των Τεχνών» προέβαλαν τον ηρωισμό των Αγωνιστών του ΄21 ως μαρτυρία της αδιάλειπτης ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. Οι καλλιτέχνες, αντίθετα, του 21ου αιώνα δημιούργησαν τους νέους ήρωες, τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, σε μια Ελλάδα που γνώρισε την οικονομική κρίση και την πανδημία.
Ιδιαίτερης αξίας είναι και η δημιουργία των εικαστικών έργων που απεικονίζουν στιγμές ή προσωπικότητες που αφορούν την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Μέσα από τη νεότερη καλλιτεχνική παραγωγή καταδεικνύεται ο τρόπος, ο βαθμός, η ένταση με την οποία η τέχνη επηρεάζεται σε δεδομένες ιστορικές στιγμές, εν προκειμένω την ίδια την εποχή του Αγώνα, αλλά και συνεχίζει να αναπαράγει τη μνήμη, ως πηγή έμπνευσης.
Το μεγαλείο της ελληνικής κοινωνίας είναι η αναγέννησή της μετά από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της εποχής μας. Η καλλιτεχνική μνήμη ξαναστήνει το όραμα των αγώνων με ρεαλιστικό τρόπο και με βαθιά γνώση της έννοιας «Θυσία».
Επιμέλεια Έκθεσης: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ
Συνεπιμέλεια-Συντονισμός Έκθεσης: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας