Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Αναζητώντας την κληρονομιά του ’21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το Ίδρυμα τιμά το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους, αφιερώνοντας το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου στα επαναστατικά κινήματα που συγκλόνισαν τη Μακεδονία τον 19ο αιώνα. Η διαχείριση της μνήμης του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία καθώς και το ιδεολογικό μήνυμα της ελληνικής επανάστασης είναι το κύριο κριτήριο για την δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αναζητώντας την κληρονομία του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα».

Το πρόγραμμα σχεδιασμένο από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ, Δ/ντρια ΚΕΜΙΤ, εμπλουτισμένο με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και περιλαμβάνει τρία σκέλη. Το πρώτο σκέλος, αποτελεί η on line επίσκεψη και η ξενάγηση των μαθητών και μαθητριών στις δύο πρώτες αίθουσες του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που συνδέονται με τα επαναστατικά κινήματα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στη Μακεδονία του 19ου αιώνα. Στο δεύτερο σκέλος, διεξάγεται το διαδραστικό μέρος του προγράμματος μέσα από την διαδικτυακή προβολή διαφανειών που εστιάζουν στις θεματικές της ελληνικής επανάστασης και την επιρροή της στα Βαλκάνια. Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του προγράμματος υλοποιείται στη σχολική τάξη με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και την εργασία των μαθητών/-τριών, με πηγή αφόρμησης μία σειρά από προτεινόμενες δραστηριότητες και φύλλα εργασίας που σχεδιάστηκαν από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου και αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχεδιασμός – ανάπτυξη προγράμματος: Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Δ/ντρια ΚΕΜΙΤ

Εκπαιδευτικό υλικό: Κατερίνα Τζαβάρα (εκπαιδευτικός – συγγραφέας), Κωνσταντίνος Παπανικολάου (ιστορικός- επιστημονικός συνεργάτης ΙΜΜΑ)

Ηλικίες:

Για όλες τις σχολικές βαθμίδες

Κόστος:

2€/ανά μαθητή/-τρια

Μέγιστος Αρ. Συμμετεχόντων:

50 παιδιά (δύο σχολικά τμήματα)

ΠΑΙΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου