Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Οι μικροί Μουσειόφιλοι υποδέχονται το Πάσχα με Πεταλούδες της Άνοιξης και Παπαρούνες της Ανάστασης

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διοργανώνει και φέτος βιωματικά πασχαλινά εργαστήρια για τους μικρούς του φίλους ηλικίας 5-12 ετών! 

Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Τετάρτη, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν δημιουργικά γνωστά έργα Τέχνης που εικονίζουν πεταλούδες και παπαρούνες, τα δύο αντιπροσωπευτικά σύμβολα της Άνοιξης, της Ανάστασης και της Αναγέννησης. Το Πάσχα, τα έθιμα και η ελληνική παράδοση στη Λαογραφία συναντούν το σύγχρονο εικαστικό αποτύπωμα μέσα σε έργα της παγκόσμιας τέχνης και μετατρέπονται σε πρωτότυπες εικαστικές κατασκευές, μικρές αφηγήσεις, ψηφιακά παιχνίδια και θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά.

Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας που μεταμορφώνεται και ανοίγει τα φτερά της για ένα ελεύθερο και πολύχρωμο πέταγμα στη φύση, σηματοδοτεί την εξέλιξη, τη μεταμόρφωση και την ολοκλήρωση. Το κόκκινο χρώμα της παπαρούνας μαγνητίζει το βλέμμα των ζωγράφων. Το λουλούδι που σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης συμβολίζει και την ειρήνη, καθώς φυτρώνει αυτόφυτη στα λιβάδια και αποτελεί σήμα κατατεθέν του τέλους κάθε πολέμου και του θριάμβου της ζωής.  Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή  με αυθεντικά έργα τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου, αλλά και μέσω βιντεοπροβολής, με σπουδαίες δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αυτό το θέμα.  Θα συνδέσουν το πέρασμα στη νέα εποχή της Αναγέννησης με το μήνυμα της Ανάστασης μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις εικαστικών πειραματισμών, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής, θεάτρου και τεχνολογίας. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου, όπως και η γειτονική αυλή του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για τις πασχαλινές κατασκευές και τα κινητικά, ψυχαγωγικά παιχνίδια των εργαστηρίων.

Η Επιστημονική Ομάδα των Εργαστηρίων:

Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑ.ΜΑΚ. – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ

Συντονισμός δράσεων: Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ

Σχεδιασμός – Υλοποίηση δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΙΜΜΑ

Ψηφιακές δράσεις: Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος – Διαχειρίστρια πολιτιστικής κληρονομιάς, ΙΜΜΑ

Υλικοτεχνική υποστήριξη: Ελένη Μαυρίδου, Ιστορικός ΙΜΜΑ 

Διάρκεια εργαστηρίων:

Μ. Δευτέρα  10 Απριλίου 2023 – Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ώρες: 9.00 – 14.00

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας

Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ/παιδί (οι 3 μέρες)

Κόστος συμμετοχής για αδέρφια: 25 ευρώ/παιδί (οι 3 μέρες)


Πληροφορίες και Εγγραφές: 2310229778 (Υπεύθυνη Εργαστηρίων: Κατερίνα Τζαβάρα) και στο e mail: kemit.education@imma.edu.gr

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου