Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Το Δέντρο της Ζωής Φθινοπωρινά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Δημιουργίας 2023 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για παιδιά 6-12 ετών

Η άτυπη εκπαίδευση που προσφέρεται από πολιτιστικούς φορείς, όπως τα μουσεία, οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, να ενημερώνει δημιουργικά και να ευαισθητοποιεί τα παιδιά και τους νέους για τα μεγάλα ζητήματα του πλανήτη. Με αφορμή τις ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές των δασικών εκτάσεων  και κατ’ επέκταση την ανάγκη προώθησης της αξίας των δέντρων και του πρασίνου για τα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη επιβίωση, το ΙΜΜΑ αφιερώνει τα καθιερωμένα εργαστήρια για παιδιά του Σεπτεμβρίου στα «Δέντρα της ζωής». 

Το Δέντρο ως σύμβολο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών διαφορετικών επιστημών. Ο κύκλος ζωής των δέντρων εμπεριέχει τις έννοιες της ανάπτυξης, της εξέλιξης, της επιβίωσης, της προσφοράς και της ανακύκλωσης. Ο άνθρωπος έχει συνδέσει την ύπαρξή του με την περιοδική αλλαγή στη φύση, τον κύκλο της βλάστησης και τα δομικά αλλά και συμβολικά χαρακτηριστικά του δέντρου (οι ρίζες μας, το γενεαλογικό μας δέντρο, το δέντρο της γνώσης, κ.ά.). Σε κάθε παραδοσιακό πολιτισμό το Δέντρο συνδέεται με κάποια θεότητα, με έθιμα και γιορτές. 

Για να προσεγγίσουν τα παιδιά αυτές τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες η διεπιστημονική ομάδα του ΙΜΜΑ σχεδίασε και υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στη βιωματική εμπειρία, την επιτόπια έρευνα και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν και το αστικό τοπίο πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των εργαστηρίων θα επεξεργαστούν δημιουργικά την έννοια του δέντρου ως α) πηγή ζωής, β) σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον αλλά και γ) ως σύμβολο προσωπικής ανάπτυξης και προόδου. Ακόμη, θα τους δοθεί η ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις ήπιες δεξιότητες (soft skills) της αυτορρύθμισης, της συνεργασίας και προσαρμοστικότητας, των ψηφιακών ικανοτήτων, της κριτικής σκέψης και της λήψης αποφάσεων μέσα από πρωτότυπες και ευχάριστες δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. 

Το περιεχόμενο του βιωματικού αυτού προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δημιουργίας περιλαμβάνει:

  • Εικαστικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
  • Πρωτότυπες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις με φωτογραφίες και ψηφιακό υλικό από το αρχείο και τα διοράματα του Μουσείου που αναδεικνύουν τη συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα
  • Παιχνίδια στους υπολογιστές και οργανωμένα αθλητικά παιχνίδια στην αυλή του γειτονικού σχολείου
  • Οικολογικό περίπατο στο κέντρο της πόλης
  • Δημιουργία αφίσας για την αξία του αστικού πρασίνου

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η παρακολούθηση για πρώτη φορά από τα παιδιά ενός βιωματικού workshop από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Καθηγήτριάς τους, Κας. Σταυρούλας Μαυρογένη, που βασίζεται στο project «SOHACK – SOCIAL HACKING FOR SUSTAINABILITY», ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την αειφορία, τις καταναλωτικές συνήθειες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑ.ΜΑΚ. – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ

Συντονισμός δράσεων: Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ

Σχεδιασμός – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

Ψηφιακές δράσεις: Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος – Πολιτιστική Διαχειρίστρια, ΙΜΜΑ

Υλικοτεχνική υποστήριξη και οργάνωση μουσειακού υλικού: Ελένη Μαυρίδου, Ιστορικός ΙΜΜΑ

Εμψύχωση ιστορικών δράσεων: Βαγγέλης Κανσίζογλου, Ιστορικός – Βοηθός Έρευνας, ΙΜΜΑ

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.

Διάρκεια εργαστηρίων:

4 Σεπτεμβρίου  – 8 Σεπτεμβρίου 2023

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και 43ο Δημοτικό Σχολείο (αύλειος χώρος πλησίον του Μουσείου)

Ώρες: 9.00 – 14.00 καθημερινά

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ/παιδί (η εβδομάδα)

Κόστος συμμετοχής για αδέρφια: 40 ευρώ/παιδί (η εβδομάδα)

Οι εγγραφές-συμμετοχές αφορούν στην παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για όλη την εβδομάδα.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο του Μουσείου: 2310229778 και στο email: kemit.education[at]imma.edu.gr. (Υπεύθυνη εργαστηρίων Κατερίνα Τζαβάρα).

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου