Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Εργαστήρια Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Γραφής στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Κάθε Τετάρτη στο Μουσείο συντροφιά με ένα βιβλίο!

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη λειτουργία των εργαστηρίων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, κάθε Τετάρτη απόγευμα 6-7.30 μμ., το Μουσείο θα υποδέχεται τους μικρούς βιβλιόφιλους με ένα διαφορετικό βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας που θα οδηγεί τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας!

Α’ κύκλος Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023

Β’ κύκλος Ιανουάριος – Απρίλιος 2024

Εισηγήτρια εργαστηρίων: Κατερίνα Τζαβάρα, ΣυγγραφέαςΕκπαιδευτικός MSc

Οργάνωση: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Επιστημονικό πλαίσιο προγράμματος
  • Η Φιλαναγνωσία και η Δημιουργική Γραφή εμπεριέχουν ένα ευρύ φάσμα καλλιέργειας δεξιοτήτων (θετική στάση απέναντι στην ανάγνωση, ενδιαφέρον για το λογοτεχνικό βιβλίο, ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, δεξιότητες γραμματισμού, καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.ά.) και προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν και να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο-μακριά από το άγχος της βαθμολογίας- τις απόψεις, τις επιθυμίες, τους προβληματισμούς αλλά και τα όνειρά τους!
  • Η δημιουργική γραφή προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας, καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις δεξιότητες επικοινωνίας, εμπλουτίζει και βελτιώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο, προωθεί τις θετικές αξίες της ζωής, ενισχύει τη δημιουργική έκφραση και την προσωπική εξέλιξη.
  • Ο/Η εμψυχωτής/-ώτρια στη διαδικασία της δημιουργικής γραφής λειτουργεί υποστηρικτικά για κάθε παιδί και παράλληλα παρακινεί την ομάδα ώστε να μπορέσουν όλοι να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις και τα ταλέντα τους και να οδηγηθούν σταδιακά στην αυτενέργεια και τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ τους. Ο ρόλος του εμψυχωτή/της εμψυχώτριας είναι καταλυτικός, καθώς ενδυναμώνει τα παιδιά με κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης της ομάδας για να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, θάρρος και ευέλικτη σκέψη μέσα από την ανάγνωση και τα παιχνίδια γραφής.
  • Το Μουσείο προσφέρει ένα εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι δεξιότητες, οι πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματα των παιδιών. Αποτελεί ένα ελκυστικό περιβάλλον που εξάπτει τη φαντασία και τη φυσική περιέργεια και τα παρακινεί να εκφραστούν δημιουργικά. Η διάδραση με τα εκθέματα συνδέεται και συνδυάζεται αρμονικά με την απόλαυση της ανάγνωσης βιβλίων. Ένα ιστορικό μουσείο, όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, μπορεί να «αφηγηθεί» πολλές ιστορίες από το παρελθόν και να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς βιβλιόφιλους να γράψουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες, κατανοώντας παράλληλα την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα στον χρόνο, τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή, την τοπική ιστορία αλλά και σπουδαία ιστορικά γεγονότα. Παιδιά και γονείς συμμετέχουν σε δράσεις που συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και την ενημέρωση με το παιχνίδι και τις τέχνες.
Σκοπός των εργαστηρίων

Η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι πολυτέλεια, είναι αγάπη, γνώση, ασφάλεια, ενσυναίσθηση, συντροφιά, εξερεύνηση, παιχνίδι, ψυχαγωγία!

Η λειτουργία των εργαστηρίων έχει διττό στόχο: να αγαπήσουν τα παιδιά την ανάγνωση λογοτεχνίας και να αγαπήσουν το μουσείο, ως χώρο ιστορικής γνώσης και ψυχαγωγίας. Αποσκοπεί: α) στη συγκρότηση μιας κοινότητας ενεργών αναγνωστών/-τριών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας 5-10 ετών που θα αποκτήσουν αναγνωστικές δεξιότητες και θα καλλιεργήσουν αναγνωστικά κίνητρα (reading engagement) για τη λογοτεχνική απόλαυση αλλά και τη μάθηση, β) στη δημιουργία κριτικών αναγνωστών/-τριών (μελλοντικά ενεργών πολιτών) που θα δημιουργούν πρωτότυπο συγγραφικό έργο μέσα σε ένα μουσειακό περιβάλλον, ως θαυμαστό σκηνικό πραγματικών και φανταστικών ιστοριών και γ) στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα σε ένα ελκυστικό πολιτιστικό πλαίσιο εκπαίδευσης.

Περιεχόμενο εργαστηρίων – Δράσεις

Μέσα από ένα επιστημονικά δομημένο και πρωτότυπο πρόγραμμα δράσεων, κατάλληλο για την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες των παιδιών, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά μηνύματα που κρύβουν τα βιβλία, θα βουτήξουμε στα χρώματα της Τέχνης, στη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου, θα πειραματιστούμε με ψηφιακά παιχνίδια γραφής και σκίτσου, θα γνωρίσουμε από κοντά συγγραφείς και εικονογράφους!

Και όλα αυτά μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, συνομιλώντας και παίζοντας με τα εκθέματα.

Η διεξαγωγή των εργαστηρίων θα λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές αίθουσες του Μουσείου ανάλογα με τις αναφορές που θα συνδέουν τη λογοτεχνική ιστορία με τα εκθέματα ή το ίδιο το κτίριο. Μικρές δράσεις θα πραγματοποιούνται και στον εξωτερικό χώρο περιμετρικά του Μουσείου. Την ανάγνωση και συζήτηση των βιβλίων θα ακολουθούν δράσεις εμψύχωσης της ιστορίας, όπως παιχνίδια εξερευνητικής ανακάλυψης, ζωγραφική- εικονογράφηση, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία νέας ιστορίας ή ποιητικού κειμένου, ψηφιακά παιχνίδια, παρακολούθηση ταινίας, κ.ά.

Οι θεματικές ενότητες θα αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες ώστε τα παιδιά να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να επεξεργαστούν τα ερεθίσματα και το υλικό των εργαστηρίων. Αφετηρία έμπνευσης αλλά και πεδίο δημιουργικής προσέγγισης θα αποτελεί ένα διαφορετικό βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας κάθε φορά, καθώς και αποσπάσματα άλλων βιβλίων, ποιήματα και εικαστικά έργα τέχνης, παρατηρήσεις στη φύση, μικρές έρευνες και παιχνίδια στο Διαδίκτυο, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες και φυσικά το ίδιο το μουσειακό υλικό! Τα παιδιά θα γνωρίσουν σημαντικά βιβλία της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά, όπως και τους/τις συγγραφείς και εικονογράφους τους.  Θα γνωρίσουν τη δομή, τα αφηγηματικά στοιχεία των ιστοριών, τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαβάσουμε και να γράψουμε ιστορίες μικρής φόρμας (short stories) και κείμενα ποιητικής φόρμας. Αξιοποιούμε τις εμπειρίες των παιδιών, παίζουμε με τις λέξεις, τους δείχνουμε πώς να μην φοβούνται τη γραφή και την ανάγνωση στο σχολείο. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί μία σειρά πολυθεματικών κειμένων, εικονογραφημένα από τους μικρούς μουσειόφιλους!

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

A’ Κύκλος

Οκτώβριος: 11,18,25

Νοέμβριος: 1,8,15,22,29

Δεκέμβριος: 6,13

Β’ κύκλος

Ιανουάριος: 10,17,24,31

Φεβρουάριος: 7,14,21,28

Μάρτιος: 6,13,20,27

Απρίλιος: 3,10,17

Κόστος συμμετοχής:

A’κύκλος (10 εργαστήρια)

80 ευρώ/ άτομο 

70 ευρώ/ άτομο (για αδέρφια ή παρέες)

Β’ κύκλος (15 εργαστήρια)

120 ευρώ/άτομο (β’ κύκλος)

105 ευρώ/άτομο (για αδέρφια ή παρέες)

O αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310229778 & kemit.education@imma.edu.gr

Βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας

Η Κατερίνα Τζαβάρα είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ANATOLIA, με παιδαγωγικές σπουδές στο Α.Π.Θ. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση και στη Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής για παιδιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση σε διδακτικές και διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/-τριών στο ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ και υπεύθυνη του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης  και Σταδιοδρομίας των Δ.Ι.Ε.Κ και Ι.Ι.Ε.Κ. Ν. Θεσ/νίκης του 0.Ε.Ε.Κ.. Για τρία χρόνια υπήρξε εισηγήτρια της Λέσχης Δημιουργικής Γραφής για παιδιά στην αλυσίδα πολιτισμού IANOS Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι επιστημονική υπεύθυνη και εισηγήτρια της Λέσχης Δημιουργικής Έκφρασης & Γραφής για ενηλίκους στη γκαλερί Τέχνης Chalkos Gallery.

Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως επιστημονική υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων και επιμορφώσεων. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια, επιμορφώσεις και εργαστήρια για την τέχνη και τη φιλαναγνωσία στην εκπαίδευση. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Greek IBBY, της Ε.Ε.Π.ΕΚ. και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Από το 2019 εργάζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί 24 βιβλία της για παιδιά και εκπαιδευτικούς, καθώς και η πρώτη της συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους με τίτλο «ΔΩΔΕΚΑ/ Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο από τις δράσεις και τις ιστορίες των παιδιών στα προηγούμενα εργαστήρια Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Γραφής εδώ:

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου