Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Διαδραστική περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό»

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα υποδέχεται το νέο έτος χαρίζοντας στους επισκέπτες του μια τελευταία ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», την οποία επισκέφτηκε πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια του 2023. 

Καθώς η έκθεση πλησιάζει στο τέλος της, το Μουσείο διοργανώνει μία ξεχωριστή θεματική ξενάγηση την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 στις 18.30 από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ). Κύρια θεματική της διαδραστικής περιήγησης είναι «Ο ρόλος της φωτογραφίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα». Κατά τη διάρκεια της οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το έργο των πρωτοπόρων φωτογράφων και κινηματογραφιστών, αδελφών Μανάκια, εντάσσοντάς τους στο ευρύτερο πλαίσιο της εποχής τους και ξεδιπλώνοντας την τέχνη της φωτογραφίας στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα. 

Στον χώρο των Βαλκανίων, η παραγωγή ελληνικών ταινιών ξεκινά από τους Γιάννη και Μίλτο Μανάκια. Η πρώτη τους ταινία έχει τον τίτλο «Υφάντρες» με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στην αυλή του πατρικού σπιτιού τους στην Αβδέλλα και με πρωταγωνίστρια την αιωνόβια γιαγιά τους που υφαίνει στον αργαλειό. Οι αδελφοί Μανάκια άφησαν παρακαταθήκη δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και  χιλιάδες φωτογραφίες που σκιαγραφούν τη λαογραφία και τον πολιτισμό του περάσματος από τον 19ο στον 20ο αιώνα. 

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 60 λεπτά και πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο. Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 2310229778 ή ηλεκτρονικά στην φόρμα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου