Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Εγκαίνια έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» – Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή

Έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» Βαγγέλης Κύρης – Ανατόλι Γεωργίεφ

Με συγκινητική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή τα εγκαίνια της εμπλουτισμένης εμβληματικής έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής» του καλλιτεχνικού διδύμου Βαγγέλη Κύρη – Ανατόλι Γεωργίεφ, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Βίλας Καπαντζή, την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισαν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ, η κα Ζωή Παπαγεωργίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, o κ. Ιάσονας Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι θεσμικών, προξενικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων για την έκθεση ιδρυμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την βάση της αρχικής παρουσίασης με ενδυμασίες των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, πλαισιώθηκε από μια ουσιαστική σύμπραξη φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας: το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), η Ισραηλιτική Κοινότητα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της ΧΑΝΘ, άνοιξαν τις προθήκες, τα ερμάρια και τη μνήμη των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, για να είναι εφικτή η σύνθεση της έκθεσης με τα νέα εκθέματα.

Από την μόνιμη συλλογή του ΙΜΜΑ παρουσιάζονται στην Έκθεση παραδοσιακές Μακεδονίτικες ενδυμασίες και επίσημες στολές, όπως:
O ντουλαμάς του Μακεδονομάχου Δημητρίου Τσιτσίμη,
Η επίσημη προξενική στολή του Λάμπρου Ενυάλη,
Η στολή του Ναυάρχου Ιωάννη Δεμέστιχα,
Φορεσιά βελούδινη (μάλλον νυφική) με χρυσά κεντήματα,
Φορεσιά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας,

Επίσης, παρουσιάζεται η «εορταστική» στολή του Μακεδονομάχου Γεωργίου Ρουμπέση ή Καπετάν Τζαβάρα, Συλλογής Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης που εκτίθεται στο ΙΜΜΑ.
Από το ΙΜΜΑ, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η ΓΓ του ΔΣ, Καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ ΙΜΜΑ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, ο τ. Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Βασίλειος Γούναρης, η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και η Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Μαρία Σαρηγιαννίδου.

Ημερομηνίες: 06/09/2024-06/01/2025

Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – ΜΙΕΤ)

Περισσότερες πληροφορίες

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου