Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Η δράση του Καπετάν Βάλτσα στη Μακεδονία

Η δράση του Καπετάν Βάλτσα στη Μακεδονία

Στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον Δήμο Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε η ομιλία της κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, Σπύρου Κωνσταντάρα. Η εκδήλωση, την οποία ανέλαβε να οργανώσει το Κέντρο Πολιτισμού – Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχε θέμα τη δράση του Καπετάν Βάλτσα (Αριστόβουλος Κώης) στη Μακεδονία.

Ο Έλληνας Αξιωματικός, Αριστόβουλος Κώης, με καταγωγή από την Χρυσοβίτσα Αγρινίου, μετά από εντολή από το Κέντρο, έφτασε στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Καπετάν Βάλτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στον Μακεδονικό Αγώνα. Με την αποφασιστική του δράση κατόρθωσε να οργανώσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αγώνα και να φέρει σε πέρας την αποστολή που είχε αναλάβει. Έδρασε, κυρίως, στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου ανέλαβε να οργανώσει ένοπλα ανταρτικά σώματα, τα οποία θα προασπίζονταν την προστασία του ελληνισμού. Εκεί συνεργάστηκε με τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίο, τους μοναχούς του Αγίου Όρους, τοπικούς γιατρούς και δασκάλους, οι οποίοι ως ενεργοί υποστηρικτές του Αγώνα προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες.

Ο Καπετάν Βάλτσας συνεργάστηκε, επίσης, και με το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, «μυστικό αρχηγείο» του Μακεδονικού Αγώνα. Με τη βοήθεια των υπαλλήλων του Προξενείου οργάνωσαν τη μετάβαση και άλλων αξιωματικών στην οθωμανοκρατούμενη Μακεδονία, μαζί με τους οποίους θα συμμετείχαν σε έναν κοινό αγώνα, μυστικό και πολυμέτωπο εναντίον των Βουλγάρων.

 

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου