Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εγκαινίασε έναν καινούριο θεσμό στις εκπαιδευτικές δράσεις του για παιδιά, που αγκαλιάζει τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών μας για βιωματικό παιχνίδι, κοινωνικές επαφές, δημιουργική γνώση και ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο των εργαστηρίων δίνει την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, παράλληλα με τη δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας της Μακεδονίας, να αναδείξουν και τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, ως μέλη ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου που παρατηρούν, προβληματίζονται, εξερευνούν και αποτυπώνουν με τη δική τους καλλιτεχνική ματιά τις έννοιες της συλλογικότητας, της θυσίας, της ελευθερίας, της αγάπης και της αποδοχής.
«Ευελπιστούμε τα καλλιτεχνικά εργαστήρια να γίνουν ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των παιδιών της πόλης μας».
Κάθε Τετάρτη είχε διαφορετική θεματική και εμπλουτίστηκε με πρωτότυπες δράσεις που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία, τη λαογραφία με τη δημιουργική γραφή, την ιστορία με τη θεατρική έκφραση. Στη διάρκεια των συναντήσεων οι υπεύθυνοι παιδαγωγοί και εικαστικοί των εργαστηρίων παρακινούσαν τα παιδιά, μέσα από σύγχρονες μουσειακές και εκπαιδευτικές τεχνικές, να εκφραστούν ελεύθερα, ατομικά και στην ομάδα, να αναπτύξουν αισθητικό κριτήριο και κριτική σκέψη, να μεταφέρουν τις νέες γνώσεις σε καλλιτεχνικές δράσεις, να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά καλλιτεχνήματα και μια καινούργια φιλική παρέα.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από ευχάριστα, διαδραστικά παιχνίδια να εξερευνήσουν το μουσειακό και εκθεσιακό υλικό, να εμψυχώσουν μουσικοκινητικά και θεατρικά τα έργα τέχνης, να γράψουν ιστορίες, κείμενα και ποιήματα, να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές εφαρμογές για να οδηγηθούν στα μυστικά του παρελθόντος με την ερευνητική μέθοδο στο Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά, υφές και τεχνικές και να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα εικαστικά έργα και λευκώματα.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν για την άνοιξη του 2022 σε δύο κύκλους κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, στους χώρους του Μουσείου, από τις 18.00 έως τις 19.30 το απόγευμα. Τον γενικό συντονισμό των εργαστηρίων είχε η Ιστορικός Τέχνης και Διευθύντρια του Μουσείου, Φανή Τσατσάια, την επιστημονική επιμέλεια η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, Σταυρούλα Μαυρογένη και τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος η εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Κατερίνα Τζαβάρα. Από το προσωπικό του ΙΜΜΑ συμμετείχαν οι κκ. Ελένη Μαυρίδου και Σίλια Φασιανού. Εικαστικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τις κκ. Νέλλυ Αφεντουλίδου, εικαστικό, και Ευφροσύνη Σαπιρίδου, εικαστικό-συντηρήτρια έργων τέχνης.
Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του αείμνηστου Αλέξανδρου Χαΐτογλου και τη βιομηχανία τροφίμων “Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ” για το γλυκό κέρασμα των παιδιών.