Εργαστήρια Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Γραφής στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Κάθε Τετάρτη στο Μουσείο συντροφιά με ένα βιβλίο
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Κύκλος 8 εργαστηρίων
Εισηγήτρια εργαστηρίων: Κατερίνα Τζαβάρα, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός
Οργάνωση: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 5, 12, 19 Οκτωβρίου & 2, 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου
Ώρες: 6 μ.μ. – 7.30 μ.μ.
Επιστημονικό πλαίσιο προγράμματος:
- Η Φιλαναγνωσία και η Δημιουργική Γραφή εμπεριέχουν ένα ευρύ φάσμα καλλιέργειας δεξιοτήτων (θετική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο, ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, δεξιότητες γραμματισμού, συναισθηματική νοημοσύνη, καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.ά.) και προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.
- Ο/Η εμψυχωτής/-ώτρια στη διαδικασία της ανάγνωσης – συζήτησης – έκφρασης και γραφής λειτουργεί υποστηρικτικά για κάθε παιδί, ώστε να μπορέσει να ξεδιπλώσει τις σκέψεις και τα ταλέντα του και να οδηγηθεί σταδιακά στην αυτενέργεια, την αυτοεκτίμηση και τη δημιουργική επικοινωνία με την ομάδα.
- Το Μουσείο προσφέρει ένα εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι δεξιότητες, οι πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματα των παιδιών. Αποτελεί ένα ελκυστικό περιβάλλον που εξάπτει τη φαντασία και τη φυσική περιέργεια και τα παρακινεί να εκφραστούν δημιουργικά. Η διάδραση με τα εκθέματα συνδέεται και συνδυάζεται αρμονικά με την απόλαυση της ανάγνωσης βιβλίων. Τα ιστορικά μουσεία, όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, μπορούν να αφηγηθούν ιστορίες από το παρελθόν και να δώσουν ευκαιρίες για ενασχόληση με θέματα που αφορούν και τα ίδια τα παιδιά σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα στον χρόνο, τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή, την τοπική ιστορία αλλά και σπουδαία ιστορικά γεγονότα. Παιδιά και γονείς συμμετέχουν σε δράσεις που συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και την ενημέρωση με το παιχνίδι και τις τέχνες.
Σκοπός των εργαστηρίων
Η λειτουργία των εργαστηρίων έχει διττό στόχο: να αγαπήσουν τα παιδιά την ανάγνωση λογοτεχνίας και να αγαπήσουν το μουσείο, ως χώρο ιστορικής γνώσης και ψυχαγωγίας. Αποσκοπεί: α) στη συγκρότηση μιας κοινότητας ενεργών αναγνωστών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (5,5 – 8 ετών/ μεγάλα νήπια & Α’, Β’, Γ΄ Δημοτικού) που θα αναπτύσσει τις αναγνωστικές δεξιότητες και τα αναγνωστικά κίνητρά τους (reading engagement) για λογοτεχνική απόλαυση αλλά και μάθηση, β) στη δημιουργία κριτικών αναγνωστών – ενεργών πολιτών που θα δημιουργούν πρωτότυπο συγγραφικό έργο μέσα σε ένα μουσειακό περιβάλλον, ως θαυμαστό σκηνικό πραγματικών και φανταστικών ιστοριών και γ) στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα σε ένα ελκυστικό πολιτιστικό πλαίσιο εκπαίδευσης.
Περιεχόμενο εργαστηρίων – Δράσεις
Κάθε Τετάρτη θα είναι αφιερωμένη σε μία θεματική ενότητα (εγώ και τα βιβλία, παιδί και περιβάλλον, η δική μου Θεσσαλονίκη, η ζωή στο Μουσείο, ο αγώνας για την ελευθερία, κ.ά.). Αφετηρία έμπνευσης αλλά και πεδίο δημιουργικής προσέγγισης θα αποτελεί ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας καθώς και αποσπάσματα άλλων βιβλίων, ποιήματα και εικαστικά έργα τέχνης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν σημαντικά βιβλία της ελληνικής αλλά και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά, όπως και τους/τις συγγραφείς τους. Θα γνωρίσουν τη δομή, τα αφηγηματικά στοιχεία των ιστοριών, τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαβάσουμε και να γράψουμε ιστορίες μικρής φόρμας (short stories). Αξιοποιούμε τις εμπειρίες των παιδιών, παίζουμε με τις λέξεις, τους δείχνουμε πώς να μην φοβούνται τη γραφή και την ανάγνωση στο σχολείο!
Η διεξαγωγή των εργαστηρίων θα λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές αίθουσες του Μουσείου ανάλογα με τις αναφορές που θα συνδέουν τη λογοτεχνική ιστορία με τα εκθέματα ή το ίδιο το κτίριο. Την ανάγνωση και συζήτηση των βιβλίων θα ακολουθούν δράσεις εμψύχωσης της ιστορίας, όπως παιχνίδια εξερευνητικής ανακάλυψης, ζωγραφική- εικονογράφηση, παιχνίδια ρόλων, δημιουργία νέας ιστορίας ή ποιητικού κειμένου.
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί μία σειρά πολυθεματικών κειμένων, εικονογραφημένα από τους μικρούς μουσειόφιλους!
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ (για 8 εργαστήρια), 70 ευρώ (για τα αδέρφια)
Τρόπος πληρωμής: Εφάπαξ στην έναρξη των εργαστηρίων ή σε 2 πληρωμές των 40 ευρώ (Οκτώβριο και Νοέμβριο, την πρώτη Τετάρτη του μήνα).
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310229778 & kemit.education@imma.edu.gr
Βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας
Η Κατερίνα Τζαβάρα είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ANATOLIA, με παιδαγωγικές σπουδές στο Α.Π.Θ. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση και στη Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής για παιδιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση σε διδακτικές και διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/-τριών στο ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ και υπεύθυνη του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας των Δ.Ι.Ε.Κ και Ι.Ι.Ε.Κ. Ν. Θεσ/νίκης του 0.Ε.Ε.Κ., όπως και υπεύθυνη της Λέσχης Δημιουργικής Γραφής για παιδιά στην αλυσίδα πολιτισμού IANOS Θεσσαλονίκης.
Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού ως επιστημονική υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων και επιμορφώσεων. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια, επιμορφώσεις και εργαστήρια για την τέχνη και τη φιλαναγνωσία στην εκπαίδευση. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Greek IBBY, της Ε.Ε.Π.ΕΚ. και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Από το 2019 εργάζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί 24 βιβλία της για παιδιά και εκπαιδευτικούς, καθώς και η πρώτη της συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους με τίτλο «ΔΩΔΕΚΑ/ Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη».