Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Παρουσίαση λευκώματος φωτογραφιών στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, HELEXPO

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) και οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν με επιτυχία το λεύκωμα φωτογραφιών με τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) στη HELEXPO, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά & αγγλικά) που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δώρισε στο ΙΜΜΑ ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έναρξη της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στη σημασία της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων. Ακολούθησε η ομιλία της Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, Πρέσβη κ. Ελένης Βακάλη, η οποία τόνισε την αγαστή συνεργασία του Γραφείου Συνδέσμου με το ΙΜΜΑ, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του λευκώματος αλλά και τη σπουδαιότητα της ομώνυμης έκθεσης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Βιβλιοθήκη «Pjetër Bogdani» της Πρίστινας. Ο Πρέσβης επί τιμή, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισήμανε την αξία του πρωτότυπου και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, το οποίο του είχε δώσει πριν από 24 χρόνια στα Σκόπια ο Λεωνίδας Μανάκη.
Στην ομιλία της, η συγγραφέας του λευκώματος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ του ΙΜΜΑ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, αναφέρθηκε εκτενώς στην καλλιτεχνική δραστηριότητα των αδελφών Μανάκια και στη σπουδαία λαογραφική σημασία του έργου τους που αριθμεί δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και χιλιάδες φωτογραφίες. Η επιμελήτρια της έκδοσης, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Τέχνης ΑΠΘ, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Φανή Τσατσάια, τόνισε τη σπουδαιότητα της παραλαβής του αρχειακού υλικού που διέσωσε, με όχημα τη φωτογραφία, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, την αρχιτεκτονική της υπαίθρου και του άστεως καθώς και τη γεωκουλτούρα του περάσματος από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Την παρουσίαση συντόνισε η Διευθύντρια των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ιωάννα Δανδέλια.
Στο τέλος της εκδήλωσης υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΙΜΜΑ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) δια των Προέδρων τους, κ.κ. Νικόλαου Κ. Μαργαρόπουλου και Νικόλαου Κούκη για την υλοποίηση κοινών δράσεων σε τομείς ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φίλοι και συνεργάτες του Μουσείου, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, επισκέφτηκαν και το αντίστοιχο stand του Μουσείου στο Περίπτερο 13 και προμηθεύτηκαν εκτός από το λεύκωμα, το πολυτελές Ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το 2023, αφιερωμένο στους δωρητές και τους ευεργέτες της Μακεδονίας, καθώς και όλες τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά και πολλά αναμνηστικά για τα 40 χρόνια λειτουργίας του ΙΜΜΑ.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου