Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

«Ιστορίες με ένα κλικ!»: Καλοκαιρινά Εργαστήρια Εκπαίδευσης & Ψυχαγωγίας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Ένα διαθεματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο πολλαπλών θεματικών δράσεων για παιδιά 6-12 ετών. Κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει ψυχαγωγικά παιχνίδια τέχνης, φωτογραφίας, εικαστικών και δημιουργικής γραφής! Οι δράσεις συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την ανακάλυψη μικρών αφηγήσεων που κρύβονται στις φωτογραφίες της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», η οποία εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Μέσα από κάθε φωτογραφία ξεπηδούν οι ιστορίες των ανθρώπων στην περιοχή της Μακεδονίας των αρχών του 20ου αιώνα, οι καθημερινές ασχολίες τους, τα επαγγέλματα της εποχής, τα έθιμα, οι γιορτές, οι τελετές. Κάθε φωτογραφία ταξιδεύει τους μικρούς θεατές σε διαφορετικό περιβάλλον, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου μέσα από γρίφους, πρωτότυπες ασκήσεις οπτικού γραμματισμού και διαδραστικά παιχνίδια με τα εκθέματα και τις κούκλες του Μουσείου, αναγνωρίζουν και εξοικειώνονται με την τοπική λαογραφία και την ανθρωπογεωγραφία της εποχής. 

Οι γυναικείες μορφές πρωτοστατούν και δίνουν πληροφορίες για τη θέση και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας στα χωριά και τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπως χαρτογραφούνται οι εύφορες αυτές περιοχές μέσα από το ανέκδοτο μέχρι σήμερα φωτογραφικό αρχείο των δύο αδελφών που παρέδωσε στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. 

Η Κοινωνία και ο Χώρος προσεγγίζονται με πολυδιάστατο τρόπο ως πεδία αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπινους πληθυσμούς, την οικονομία, τον πολιτισμό και το φύλο, όπου τα παιδιά με δημιουργικές παρεμβάσεις (μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική) κάνουν τους δικούς τους συσχετισμούς στο παρόν. Στη διάρκεια των εργαστηρίων θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες, να συγκρίνουν τις εποχές, τους τόπους και τους ανθρώπους μέσα από τα προσωπικά, οικογενειακά φωτογραφικά album, να δημιουργήσουν και να αφηγηθούν θεατρικά δικές τους πρωτότυπες ιστορίες, οι οποίες θα ενταχθούν στο κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον για να παρουσιαστούν και στο κοινό. 

Παράλληλα θα λειτουργούν και δράσεις ρομποτικής και φυσικής δραστηριότητας & ποιότητας ζωής από εξειδικευμένους συνεργάτες του Μουσείου, ενώ θα υλοποιούνται μικρές εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης, σε ιστορικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Λιμάνι, κ.ά.) στο πλαίσιο των ανακαλυπτικών και ερευνητικών δράσεων του προγράμματος.

Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑ.ΜΑΚ. – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ

Συντονισμός δράσεων: Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ

Σχεδιασμός – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

Ψηφιακές δράσεις: Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος – Διαχειρίστρια πολιτιστικής κληρονομιάς, ΙΜΜΑ

Υλικοτεχνική υποστήριξη και οργάνωση μουσειακού υλικού: Ελένη Μαυρίδου, Ιστορικός ΙΜΜΑ

Εμψύχωση ιστορικών δράσεων: Βαγγέλης Κανσίζογλου, Ιστορικός – Βοηθός Έρευνας, ΙΜΜΑ

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.

Διάρκεια εργαστηρίων:

19 Ιουνίου 2023 – 30 Ιουνίου 2023

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και 43ο Δημοτικό Σχολείο (αύλειος χώρος πλησίον του Μουσείου)

Ώρες: 9.00 – 14.00 καθημερινά (πλην Σαββατοκύριακου)

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ/παιδί (οι 2 εβδομάδες)

Κόστος συμμετοχής για αδέρφια: 90 ευρώ/παιδί (οι 2 εβδομάδες)

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου