Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

H Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» ταξιδεύει στα Γρεβενά

Η Έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», που διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ταξιδεύει στα Γρεβενά.

Έναν αιώνα μετά οι Αδελφοί Μανάκια επιστρέφουν στον τόπο τους, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο τους. Οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αβδέλλα Γρεβενών στα τέλη του 19ου αιώνα και έμειναν στην ιστορία με τη μοναδική τέχνη τους διαπρέποντας στα Βαλκάνια. Η Έκθεση παρουσιάζει μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δώρισε στο ΙΜΜΑ ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα.

Η Έκθεση στα Γρεβενά εντάσσεται στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μανάκια (Manakia Film Festival of Fine Arts) και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού «Ελπίδα» και το δημιουργικό γραφείο «S+ αισθeτικό». H επιμέλεια της έκθεσης είναι της κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ., ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ήδη από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ημέρα εορτής των Ελευθερίων της Πόλης των Γρεβενών μετά την καθιερωμένη παρέλαση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά

ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος, Διαχειρίστρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς / ΙΜΜΑ

NTOKIMANTEΡ

Άκης Λούκας, Κινηματογραφιστής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Βίκη Ξυνού / *purple design & more

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Seagull space

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Καλυψώ Τρυφωνάκη / ΙΜΜΑ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος / S+ αισθeτικό

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ευθύμης Παπαθεοδώρου

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Manakia Film Festival of Fine Arts , Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, Σύλλογος Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών “Ελπίδα” , Δημιουργικό Γραφείο “S+ αισθeτικό”


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια Έκθεσης: 13-22 Οκτωβρίου 2023

Χώρος: Αίθουσα Τέχνης “Αριστοτέλης Βαρσάμης” , Δημαρχείο Γρεβενών

Ωράριο: Δευτέρα-Κυριακή: 11:00-13:00 & 19:00-21:00

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου