Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

IMMA Goes Digital!

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του Έργου «Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου και της προώθησης της προσβασιμότητας, το IMMA προχώρησε στην φωτογράφηση, ψηφιοποίηση, 3D απεικόνιση και τεκμηρίωση της συλλογής του και μέρους του πλούσιου αρχειακού υλικού του. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, σε ιστορικούς, ερευνητές της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, μουσειολόγους, επιστήμονες και πολιτιστικούς διαχειριστές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να μελετήσουν τις συλλογές και το αρχειακό υλικό του Μουσείου μέσω του νέου ψηφιακού του αποθετηρίου.

Στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής ψηφιακής ταυτότητας και παρουσίας, το ΙΜΜΑ παρουσιάζει μία σειρά εφαρμογών ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου που ενσωματώνουν τη διαδραστικότητα και την αλληλεπίδραση, εμπλέκοντας ενεργά τον επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά. Η ψηφιακή και ακουστική ξενάγηση στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, οι ψηφιακές δραματοποιημένες αφηγήσεις, τα εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια και οι διαδραστικές εφαρμογές θα μετατρέψουν τόσο τη φυσική, όσο και την εξ αποστάσεως επίσκεψη μικρών και μεγάλων σε μία μοναδική μουσειακή εμπειρία. Παράλληλα, το ΙΜΜΑ θα προσφέρει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης 360° στους χώρους του Μουσείου, αλλά και διάδρασης με τα πιο αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής. Όλες οι ψηφιακές εφαρμογές θα φιλοξενηθούν στη νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΙΜΜΑ.

Η εκδήλωση παρουσίασης του Έργου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Για το έργο θα μιλήσουν:

 

Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος/Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ

Βαγγέλης Νικολάου, Project Manager, NextCom

Λίνα Μπαμπατζιά, Υπεύθυνη Συστήματος τεκμηρίωσης και διαχείρισης της συλλογής, NextCom

Κώστας Καραχάλιος, Υπεύθυνος υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών, Tool

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου