Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA) περνάει στην ψηφιακη εποχή με την ολοκλήρωση του έργου «Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας», το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023.
Την εκδήλωση προσφώνησε η κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος/ Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, η οποία αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού και στη νέα ισχυρή ψηφιακή ταυτότητα του ΙΜΜΑ που ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου ορισμού του Μουσείου του ICOM και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επισκέπτη του 21ου αιώνα. Ακολούθησε η ομιλία της κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), η οποία παρουσίασε το έργο των ερευνητών του ΚΕΜΙΤ για την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης του συνόλου της συλλογής και του πλούσιου αρχειακού υλικού και τόνισε τη σημασία της ένταξης του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού αποθέματος του ΙΜΜΑ στα ψηφιακά αποθετήρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Europeana.
Για το σύνολο των επιμέρους εργασιών μίλησε ο κ. Βαγγέλης Νικολάου, Project Manager του Ομίλου NextCom, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαδικασίες ψηφιοποίησης, φωτογράφησης, 3D απεικόνισης και τεκμηρίωσης των επιλεγμένων εκθεμάτων και του αρχειακού υλικού, καθώς και στον σχεδιασμό των storytelling παραγωγών και της 360° εικονικής περιήγησης. Η κ. Λίνα Μπαμπατζιά, Υπεύθυνη Συστήματος τεκμηρίωσης και διαχείρισης της συλλογής του Ομίλου NextCom, παρουσίασε το λογισμικό ανοικτού κώδικα Collective Access, το οποίο παραμετροποιήθηκε για να φιλοξενήσει τα ψηφιοποιημένα εκθέματα και το αρχειακό υλικό του ΙΜΜΑ. Τέλος, ο κ. Κώστας Καραχάλιος, Υπεύθυνος υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών της εταιρείας Tool ανέλυσε την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής ταυτότητας του ΙΜΜΑ και παρουσίασε στο κοινό τον νέο ιστότοπο, ειδικά σχεδιασμένο για την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του έργου του ΙΜΜΑ, καθώς και τις νέες διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, όπως τον ψηφιακό ξεναγό, την ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή, τον ψηφιακό χάρτη και το χρονολόγιο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεος, ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», κ. Δημήτριος Κωστόπουλος, πανεπιστημιακοί καθηγητές και φίλοι του ΙΜΜΑ.
Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Όμιλο NextCom, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).