Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 | Τετάρτη: 9:00-20:00 | Σάββατο: 10:00-14:00

Πίσω στα άρθρα

Παρουσίαση Ημερολογίου ΙΜΜΑ 2024 στην Αθήνα | Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ημερολογίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) για το 2024 με τίτλο «Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα», στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην Αθήνα. Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων και αποτελεί τη συνέχεια διοργάνωσης κοινών δράσεων και ποικίλων εκδηλώσεων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Νίκος Α. Κούκης, ο οποίος καλωσόρισε το ΙΜΜΑ στην έδρα του ΕΙΠ τονίζοντας τη σημασία της δημιουργικής αυτής συνέργειας. Η κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το ΕΙΠ για τη φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, προχώρησε σε μία σύντομη παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου του ΙΜΜΑ εστιάζοντας στη σημαντική εκδοτική του δραστηριότητα. Στη συνέχεια, η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ αναφέρθηκε στη μακροχρόνια πορεία του ετήσιου Ημερολογίου του ΙΜΜΑ επισημαίνοντας τα ποικίλα θέματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τα 23 χρόνια έκδοσής του. Για το Ημερολόγιο του 2024 μίλησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΜΜΑ, αναλύοντας τη συμβολή και τον ρόλο των πόλεων-πρωταγωνιστριών του Μακεδονικού Αγώνα και παρουσιαζοντας τη διαδικασία και τις προκλήσεις του εκδοτικού εγχειρήματος. Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην παρουσίαση του Ημερολογίου παρευρέθηκαν η Βουλευτής Καβάλας, κ. Αγγελική Δεληκάρη, ο Εκδότης και Αντιπρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Ανδρέας Σιδέρης, ο Πρέσβης επί τιμή και μέλος του ΔΣ του ΕΙΠ, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, η απερχόμενη Αντιδήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη και η κ. Θεοδώρα Γκότα, Εμπειρογνώμων-Σύμβουλος Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η παρουσίαση του Ημερολογίου του ΙΜΜΑ για το έτος 2024 θα πραγματοποιηθεί και στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:30.

Η έκδοση του Ημερολογίου υλοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με την ευγενική χορηγία της Βιομηχανίας Τροφίμων «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ». Το Ημερολόγιο διατίθεται από το πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  © 2020 beta | Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου